U trendu

Iskustvo Izraela pomoć u rešavanju problema ekonomskih migracija u Srbiji

Ministar Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Djordjević, razgovarao je danas sa ambasadorkom Izraela Alonom Fišer-Kam o primerima dobre prakse u rešavanju ekonomskih migracija, saopšteno je posle sastanka.

Djordjević koji je i predsednik Koordinacionog tima za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija, istakao je da su ekonomske migracije problem i u razvijenim državama.

„Ekonomske migracije predstavljaju problem ne samo u Srbiji, nego u celom svetu. Kao zemlja, koja svakim danom napreduje u svakom pogledu, želimo da se izborimo sa ovim problemom na najbolji mogući način i zato želimo da od Izraela, koji može da posluži kao primer svim ostalim državama kada je u pitanju povratak mladih iz dijaspore, čujemo neke od predloga kako da efikasno rešimo ovaj problem“, rekao je Djordjević.

Ostanak mladih i obezbedjivanje boljih uslova za život i rad su, po njegovim rečima, prioritet Vlade Srbije „jer je njihovo znanje (potencijalnih ekonomskih migranata) neophodno u stvaranju bolje i savremenije države, koja već napreduje u mnogim oblastima“.

Podsetio je da su glavni ciljevi Koordinacionog tima prevencija daljeg odlaska gradjana u inostranstvo, podsticanje povratka državljana Srbije iz dijaspore, kao i stvaranja poslovnog i privrednog ambijenta za dolazak inostranih stručnjaka.

Ambasadorka Izraela Alona Fišer-Kam istakla je da se Izrael pre Srbije suočio s problemom ekonomskih migracija i rado će svoja iskustva, odnosno načine na koji se država izborila sa tim svetskim problemom, preneti Srbiji. Izrael i Srbija imaju prijateljske odnose i da će uvek pružati podršku jedna drugoj, navodi se iz izjave ambasadorke u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.