U trendu

Istoričar iz Niša poklanja svoju biblioteku Univerzitetskoj biblioteci u tom gradu

Istoričar i kustos Narodnog muzeja Niš Nebojša Ozimić pokloniće svoju bogatu privatnu biblioteku Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ u tom gradu.

Ozimić je sa upravnicom biblioteke Snežanom Bojović potpisao ugovor o poklonu, a knjige koje je decenijama prikupljao, u narednih mesec dana sukcesivno će predavati biblioteci.

„Žanr je uglavnom istorija, ali ima i beletristike i etnografije, zapravo ima od svega pomalo“, rekao je Ozimić za agenciju Beta.

Dodao je da još ne zna tačan broj knjiga koji će pokloniti. Istakao je i „da broj nije tako bitan“.

„Bitno je da svi mi imamo svest o tome da treba poklanjati, jer kad poklanjate onda imate prostora da očekujete da vam se vrati“, izjavio je Ozimić, koji je i sam autor skoro 60 knjiga.

Za donaciju Univerzitetskoj biblioteci, kazao je, odlučio se jer je u toj biblioteci pronašao mnogo dobrih knjiga, kao i zbog toga što se tu okuplja mnogo mladih ljudi željnih znanja.
 
„Tokom svog školovanja i kasnijih istraživanja i sam sam koristio usluge biblioteke. U danima i godinama iza nas prosto se rodila ideja da bi trebalo ono što sam stekao za sve ove godine da im poklonim. Svakako sačuvaću knjige koje su sa posvetom autora i neke lične“, istakao je Ozimić.

Upravnica Univerzitetske biblioteke veruje da će ova donacija motivisati i ostale gradjane da poklone svoje knjige.

„Imamo donacije, ali ne možemo da kažemo da su baš česte velike donacije, poput ove Nebojše Ozimića. Puno je manjih poklona autora knjiga, profesora univerziteta, gradjana, studenata“, izjavila je Bojović.

Dodala je, da biblioteka ima brojne i značajne legate poznatih Nišlija, a sada je tu i Ozimićeva donacija.

Unverzitetska biblioteka, rekla je, osnovana je maja 1978. godine i raspolaže fondom od oko 120.000 knjiga a pored toga ima elektronsku bazu podataka.

„Imamo problem sa manjkom magacinskog prostora, ali nadam se da ćemo uspeti da ga prevazidjemo. U biblioteci se već 20 godina nalazi kancelarija Studentskog centra i njenim izmeštanjem u zgradu te ustanove rešili bismo problem manjka prostora za narednih pet do 10 godina“, izjavila je Bojović.

Podsetila je da članovi Univerzitetske biblioteke nisu samo studenti već i drugi  gradjani Niša.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.