U trendu

Istoričar Raković: Krivokapić ne želi da potpiše Temeljni ugovor

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je danas da crnogorski premijer Zdravko Krivokapić nikada neće potpisati Temeljni ugovor izmedju Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade Crne Gore. 

Raković je agenciji Beta kazao da je Krivokapić odbio da potpiše Temeljni ugovor kada je shvatio da se ne radi o osnivačkom aktu pravoslavne crkve Crne Gore. 

SPC je danas saopštila da je na sinoćnjem sastanku u Patrijaršijskom dvoru sa patrijarhom Porfirijem i članovima sinoda, Krivokapić izneo nove razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje ugovora mora odložiti. 

Raković kaže da je kamen spoticanja u nazivu SPC, zapravo da Krivokapić insistira da se iz imena izbaci prefiks „srpska“ i da taj ugovor bude osnivački akt „Pravoslavne crkve u Crnoj Gori“. 

„Pošto se to nije dogodilo, Krivokapić je potpisivanje Temeljnog ugovora počeo da ucenjuje izborom Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog. Krivokapić je sinoć doveo u pitanje dogovoreni izbor Joanikija za mitropolita i veliko je pitanje da li će sutra na Saboru biti izabran mitropolit“, ocenio je Raković. 

Prema njegovim rečima, vladika Joanikije se protivi stavovima crnogorskog premijera. 

„Joanikije je sinoć, sa sastanka u Patrijaršijskom dvoru izašao vrlo narušenog raspoloženja. Moj utisak je da Krivokapić namerno izaziva krizu u odnosima sa SPC jer ne želi Joanikija za mitropolita. Joanikije je integralni Srbin i nema dvostruku svest“, rekao je Raković. 

Naveo je da je osnova Temeljnog ugovora da se SPC u Crnoj Gori prizna istorijski kontinuitet u trajanju od 800 godina i pravni subjektivitet. 

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić saopštio je danas da je na sastanku sa patrijarhom Porfirijem i arhijerejima „potvrdjeno opredeljenje da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC“ i dogovoreno da se usaglasi termin o potpisivanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.