Istraživač Fondacije Šer: Gradjani da prijave gde su u Beogradu kamere za nadzor

Istraživač Fondacije Šer (SHARE), Bojan Perkov, pozvao je gradjane Srbije da se uključe u borbu protiv neovlašćenog biometrijskog nadzora i da inicijativi #hiljade kamera dostave fotografije kamera iz svoga kraja.

„Svako ko je zainteresovan da se uključi u rad inicijative #hiljadekamera može da nas prati na Tviteru ili se prijavi putem forme ili mejla koji se nalaze na sajtu hiljade.kamera.rs. Veoma nam je važan doprinos gradjana u mapiranju pametnih kamera po Beogradu – fotografišite kamere u vašem kraju i postavite ih na Tviter sa lokacijom i haštagom #hiljadekamera, ili nam ih pošaljite na mejl hiljadekamera@protonmail.com”, rekao je Perkov.

On je za portal „Storiteler“ (storyteller.rs) rekao da gradjani modele „pametnih kamera“ mogu proveriti na Tviter nalogu inicijative #huljadekamera.

Dodao je da je za sada projekat biometrijskog video-nadzora MUP Srbije samo u Beogradu, ali da nije isključeno da će se pojaviti i u drugim gradovima radi uspostavljanja tzv. pametnih gradova.

„Gradjanska inicijativa #hiljadekamera već više od dve godine pokušava da dobije odgovore i informacije o ovom veoma problematičnom projektu koji se uveliko implementira bez odgovarajućeg pravnog osnova, što je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u dva navrata utvrdio“, kazao je Perkov.

On je objasnio da bi biometrijski video-nadzor bio u skladu sa zakonom da je proporcionalan i neophodan, a takodje moraju postojati jasan pravni osnov i svrha obrade podataka.

To nije „samo običan video-nadzor već napredni informacioni sistem“ koji čine pametne kamere koje koriste tehnologiju za prepoznavanja lica, objekata i registarskih oznaka vozila, i u kojem se obradjuje veliki broj biometrijskih podataka o ličnosti gradjana – očitavanje lica, očiju, načina hoda i drugog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.