U trendu

Istraživanje FPN pokazalo – Veruju li Srbi u teorije zavere?

Studenti beogradskog Fakulteta političkih nauka sproveli su istraživanje tokom aprila i maja na uzorku od 1.150 punoletnih građana Srbije ne bi li proverili stavove građana o teorijama zavere i došli su do veoma zanimljivih zaključaka, objavio je danas „Blic“.

Velike svetske sile kriju pravu istinu o vanzemaljcima, Milošević i Đinđić nisu preminuli na način na koji je to prikazano javnosti, virusi se namerno izazivaju kako bi se ugrozili određeni narodi – ovo su više nego neobična verovanja građana Srbije koja su dobijena na osnovu istraživanja koje su sproveli studenti druge godine fakulteta, prenosi list.

Takođe, jedan od osnovnih ciljeva ovog istraživanja je ispitivanje uloge medija u konstruisanju diskursa teorija zavere.

Rezulati istraživanja pokazali su da je verovanje u teorije zavere veoma rasprostranjeno među Srbima, a na skali od 0 do 1 (gde 0 znači ne verujem uopšte u teorije zavere, a 1 verujem u potpunosti), ispitanici se nalaze na indeksnoj vrednosti 0,6, što je prilično visok skor.

Sudeći prema podacima dobijenim na osnovu istaživanja, više od 70 odsto ispitanika smatra da se pojedini virusi namerno izazivaju kako bi se ugrozili životi određenih naroda ili grupa.

Zanimljivo je da čak 40 odsto ispitanika smatra da moćne države kriju pravu istinu o vanzemaljcima od običnih građana, dok blizu 65 odsto ispitanika navodi da države često same ubijaju svoje građane koje smatraju nepoželjnim.

Osim ovih zanimljivih teorija zavere, posebno su interesantne konstatacije ispitanika koje se odnose na Srbiju.

Tako, više od 55 odsto ispitanika smatra da Zoran Đinđić i Slobodan Milošević nisu umrli na način na koji je to javnosti predstavljeno, a oko 50 odsto učesnika istraživanja smatra da je prikriveni cilj Jugoslavije bio da se uništi Srbija, kao i da postoji svetska zavera protiv Srba i Srbije.

Rezultati istraživanja koje su sproveli studenti FPN-a pokazuje da što su članovi ispitane grupe konzervativniji, etnocentričniji, autoritarniji i otuđeniji od politike pokazuju statistički značajno veću sklonost ka verovanju u teorije zavere.

„Uvidi iz istraživanja pokazuju da oni ispitanici koji navode da ne razumeju dobro političke procese, značajno više veruju u teorije zavere. Takođe, oni se uglavnom informišu putem tradicionalnih medija, kao što su televizija, radio i štampane novine“, navodi se u zaključku istraživanja.

Verovanje u teorije zavere pokazuje dublje nepoverenje u medije i zvanične verzije događaja, što jeste problematično, prenosi „Blic“.

Teorije zavere, mašta i nesvakidašnji zaključci su nešto što je prilično rasprostranjeno kod srpskog stanovištva, a nedovoljna informisanost, mentalitet i želja za isticanjem svog stava doveli su do toga da ispitanici imaju prilično problematična mišljena u koja žele da ubede ostatak stanovništva, ma koliko i sami bili nesigurni u njih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar