U trendu

Istraživanje: Gradjani Srbije žele da budu bolje informisani o zaštiti ličnih podataka

Gradjani Srbije žele da budu dobro informisani o zaštiti podataka o ličnosti, ali ne znaju dovoljno ni o svojim pravima, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja o zaštiti ličnih podataka, čiji je rezultat danas predstavljen novinarima u organizaciji Misije OEBS-a u Srbiji.

Pokazalo se da gradjani smatraju da su im najpotrebnije informacije o tome ko može da im traži lične podatke i kome da se obrate u slučaju zloupotrebe, ali su nepoverljivi prema primeni Zakona o zaštiti ličnih podataka.

Po rečima Sladjane Brakus iz agencije TMG Insights koja je za OEBS sprovela to istraživanje, tek svaki treći gradjanin smatra da je dobro upoznat s ovom temom, dok polovini nisu dovoljno jasne informacije o tome.

„Kao najodgovorniji za zaštitu podataka o ličnosti percipiraju se država i zakonodavni okvir (73,8 odsto), a zatim sami pojedinci (65,3 odsto), što pokazuje da je jaka svest o ličnoj odgovornosti“, rekla je ona.

Istraživanje je pokazalo i da gradjani mahom smatraju (76,5 odsto) da postoji visok rizik od ugrožavanja, odnosno zloupotrebe podataka o ličnosti.

„Skoro 40 odsto gradjana navodi da ne zna da li su njihovi podaci o ličnosti bili ugroženi, svaki drugi smatra da nisu, dok oko 12 odsto njih navodi da jesu“, rekla je ona.

Šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Jan Bratu, rekao je da je u savremenom dobu koje nosi rizike, istraživanje bilo nužno da bi se utvrdilo koliko gradjani znaju i da bi im se bolje zaštitilo to pravo.

„Ti podaci će pomoći Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da stvori nove politike koje će omogućiti zaštitu prava“, rekao je Bratu.

Najavio je za naredne dve godine aktivnosti i kampanje radi obuke gradjana Srbije o zaštiti prava na privatnost.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, rekao je da je juče s premijerkom Anom Brnabić razgovarao o izmeni strategije za tu oblast, kojom će se omogućiti Povereniku da ima organizacione jedinice van svog sedišta u Beogradu.

„Posebno se to odnosi na obradu podataka o ličnosti zbog toga što je ona složenija i gradjani je ne razumeju“, rekao je Poverenik i najavio da će gradjani biti obaveštavani o zaštiti svojih ličnih prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)