U trendu

Istraživanje NDNV uz podršku OEBS: Niske zarade i politički pritisak najveći problemi novinara

Na neodredjeno vreme je zaposleno tek nešto više od polovine anketiranih medijskih profesionalaca u Vojvodini (58,5 odsto), a novinare, pored niskih zarada, muče politički pritisak i odsustvo medijske autonomije, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Ugovor na odredjeno vreme ima 9,5 odsto novinara i medijskih radnika, po ugovoru o delu radi 7,5 odsto, a po ugovoru u privremenim i povremenim poslovima 4,8 odsto ispitanika.

U statusu nezaposlenog je 6,8 odsto ispitanika, dok 4,1 odsto volontira, navodi se u istraživanju koje je danas predstavljeno na onlajn tribini.

Medju anketiranim novinarima 34,5 odsto ima primanja veća od 60.000 dinara, a medju njima 13,4 odsto zaradjuje više od 80.000 dinara.

Skoro polovina medijskih profesionalaca (47,9 odsto) radi za više od jednog medija istovremeno.

Svaki peti novinar nema ili ne zna da li ima pokriveno penziono, socijalno i zdravstveno osiguranje. Plaćene putne troškove nema 27,5 odsto ispitanika. Plaćeni godišnji odmor nema 27 odsto, a pravo na bolovanje nema 27,5 odsto novinara i medijskih radnika.

Pravo na odsustvo zbog odlaska kod lekara nema 12,3 odsto ispitanika, pravo na slobodne dane 13,6 odsto, dok uvećanje za prekovremeni rad nikad nema 49 odsto, a retko ima 24,5 odsto anketiranih medijskih profesionalaca, utvrdjeno je istraživanjem.

Dodaje se da je medju anketiranim novinarima i medijskim radnicima 43,1 odsto članova sindikata zaposlenih, a 51,4 odsto radi u mediju u kojem sindikati postoje.

Nešto više od trećine ispitanika (37,1 odsto) ima potpisan kolektivni ugovor, dok manje od trećine (29,9 odsto) smatra da bi se potpisivanjem kolektivnog ugovora njihov položaj poboljšao.

Istraživanje je pokazalo da su novinari najmanje zadovoljni odnosom države prema medijima, odnosom političkih stranaka prema novinarima, kao i stanje slobode medija.

Novinari i medijski radnici koji izveštavaju na jezicima nacionalnih manjina, smatraju da su u lošijem ekonomskom položaju u odnosu na novinare koji izveštavaju na srpskom.

Tome u prilog idu i podaci koji govore na novinari koji izveštavaju na srpskom, u proseku najčešće zaradjuju izmedju 51.000 i 60.000 dinara, dok novinari koji izveštavaju na manjinskim jezicima najčešće u proseku zaradjuju izmedju 41.000 i 50.000 dinara.

Novinari i medijski radnici koji izveštavaju na jezicima nacionalnih manjina uglavnom su u stalnom radnom odnosu, ali pored stalnog poslodavca rade i za druge medije, piše u zaključcima istraživanja.

Dodaje se da su politički pritisak i odsustvo medijske autonomije, senzacionalizam i tabloidizacija, nepoštovanje etičkih standarda profesije, a i nizak nivo medijske pismenosti gradjana, problemi koji sve više muče novinarsku zajednicu.

„Ovaj nalaz teško je drugačije tumačiti osim u kontekstu urušavanja medijskih sloboda proteklih godina“, ocenili su istraživači.

NDNV je u vezi s tim objavilo i preporuke državnim institucijama, novinarskm i medijskim udruženjima, sindikatima, osnivačima medija, novinarima i obrazovnim institucijama.

Projekat „Istraživanje i analiza percepcije socio-ekonomskog položaja novinara i medijskih radnika u Vojvodini“ NDNV je realizovalo uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Polazeći od ciljeva Strategije razvoja sistema informisanja u Srbiji 2020–2025. godine, istraživanje je obavljeno da bi se bolje razumeo socio-ekonomski i radno-pravni status novinara i medijskih radnika, sa posebnim fokusom na položaj novinarki, novinara u medijima na jezicima nacionalnih manjina i frilensera i drugih novinara bez stalnog zaposlenja.

Istraživanje je u celosti realizovano onlajn putem fokus grupa i anketnih metoda medju 144 novinara i druga medijska radnika u Vojvodini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.