U trendu

Ištvan Pastor: Subotica se ogrešila o Radomira Konstantinovića

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je  da će Subotica sledeće godine ponovo predložiti srpskog filozofa i književnika Radomira Konstantinovića za svog počasnog građanina.

Pastor je sinoć na otvaranju Međunarodnog okruglog stola „Dimenzije misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića“ ocenio da je vredno izviniti se Radomiru Konstantinoviću i proglasiti ga počasnim građaninom Grada Subotice.

„Subotica je jedan od retkih gradova koji govori o Radomiru Konstantinoviću stisnutih zuba, sa knedlom u grlu, zamuckujući, jer znamo da se Subotica ogrešila o Radomira Konstantinovića“, rekao je Pastor.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai rekao je da dela i misli Radomira Konstantinovića „prožimaju našu zajednicu, u kojoj mnogi vape za tim mislima i slobodnim izražavanjem“.

Istoričarka Latinka Perović ocenila je da se društvo nalazi „u dubokoj regresiji“ i dodala da se sada oseća „manjak kapaciteta da se savlada prošlost i kako da se iz nje izvučemo“.

Prema njenim rečima, uoči ratova imali smo kritičnu masu za promene, školovanu generaciju koja je poznavala svet, ali je ta generacija napustila zemlju da ne bi ginula.

„Vrlo je teško doći do obrazovanih ljudi, a pogotovo pronaći intelektualca koji je odgovoran pred svojom savešću. Ratna propaganda, ksenofobija i nacionalizam su izbrisali čitava razdoblja“, kazala je Latinka Perović.

Ona je dodala da je veoma važno da se koncentrišemo na prosvetiteljsku tradiciju koju sledi Konstantinović u srpskoj kulturi i na njegovu kritičnu misao.

Prena njenim rečima, Konstantinović je kao dečak upamtio sliku koja je uticala na njegov dalji razvoj i opredeljenje, otpor agresiji i nasilju, a ona je izgledala ovako: „Terazije. Na njima vešala, na vešalima ljudi, a ispod vešala sede drugi ljudi i piju hladno pivo“.

Na Međunarodnom okruglom stolu „Dimenzije misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića“ koji je počeo juče u Gradskoj biblioteci u Subotici i trajaće do 28. oktobra, biće predstavljena knjiga iz zaostavštine Radomira Konstantinovića „Na margini“.

Na skupu će govoriti Janja Beč, Bora Ćosić, Marija Mitrović, Đuro Šušnjić, Aleksandra Đurić Bosnić i drugi.

Na dan rođenja Radomira Konstantinovića, 27. marta, 2014. godine je na rodnu kuću pisca u Subotici postavljena spomen ploča koju je izradila njegova supruga Milica.

Savet za obeležavanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića osnovan je u Subotici 2014. godine.

Skupština Grada Subotice je dva puta odbila da proglasi Konstantinovića za počasnog građanina tog grada.

Radomir Konstantinović (1928-2011) je autor dela „Filosofija palanke“, „Beket prijatelj“, „Dekartova smrt“ i drugih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.