U trendu

IT sektor šansa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

BEOGRAD – U Srbiji trenutno ima 30.000 slobodnih radnih mesta u IT industriji i to je šansa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, rečeno je danas na tribini u Skupštini grada Beograda, održanoj povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević istakao je značaj sistemskog pomaganja u zapošljavanju tih osoba.

„Zajedno sa udruženjima i nadležnim gradskim sekretarijatima uspeli smo u poslednjih nekoliko godina da izgradimo sistem kako bismo kontinuirano pomagali našim sugrađanima kojima je pomoć najpotrebnija“, rekao je on.

Istakao je da je suština osobama sa invaliditetom obezbediti pristupačnost javnim i privatnim objektima i omogućiti im nesmetano funkcionisanje, kao i mogućnost zaposlenja.

„Krenuli smo od naših gradskih preduzeća, a danas građevinske dozvole ne mogu da se dobiju ako nisu ispunjeni standardi za osobe sa invaliditetom“, rekao je Petronijević, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Dodaje da se gradska vlast trudi da isti standardi budu ispunjeni i na javnim površinama i kao primer naveo da će novi linijski park, koji treba da spoji Beton halu i Pančevački most, u potpunosti biti prilagođen i toj populaciji.

Kada je reč o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, istakao je da su znanje, veštine i obuke ključne u tom segmentu.

„Naš posao je da subvencijama, donacijama ili infrastrukturom motivišemo privatni sektor u zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Zajedno rušimo barijere sa ciljem da naš grad bude dobro mesto za život svih sugrađana, kao i budućih generacija“, zaključio je Petronijević.

Predsednica Udruženja osoba sa invaliditetom „Beograd“ Gordana Pušara istakla je da je posebno važno da se osobama sa invaliditetom omogući pristup obrazovanju i zaposlenju.

Na tribini su učestvovali predstavnici gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Gradskog centra za socijalno preduzetništvo i više organizacija i udruženja koji se bave osobama sa invaliditetom i drugim ranjivim kategorijama stanovništva, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar