U trendu

Ivanišević: Deo migranata iz Šida biće premešten u druge gradove

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite Nenad Ivanišević izjavio je danas da će deo od 2.000 migranata koliko ih je sada u Šidu biti premešten u manje prihvatne centre.

„Napravićemo premeštanje migranata zbog kontrole kretanja, naša humanost ima granice, a to je da se poštuju zakoni Srbije“, rekao je Ivanišević gostujući na RTS-u i dodao da je cilj da prihvatni centri budu manji.

Prema njegovim rečima, u Srbiji trenutno ima oko 6.000 migranata u prihvatnim centrima i oko 1.000 van centara.

Ivanišević je ocenio da migrantima nije cilj da naprave neko krivično delo, jer ih to sprečava u daljem putu, a da je incident koji je migrant napravio u Šidu redak primer kršenja zakona.

„Nažalost mi govorimo o incidentima, ali imamo 6.000 ljudi koju poštuju zakone i ne prave problem“, rekao je Ivanišević i dodao da mu je je žao ako je neko od gradjana Šida uznemiren zbog incidenta, te da mora da pohvali predsednika opštine Šid koji je trezveno razgovarao kada je problem nastao.

Pre nedelju dana migrant naoružan sekirom provalio je u kuću porodice Štimac u Šidu, pretio 11-godišnjim devojčicama i pokrao šta mu je palo pod ruku.

Komentarišući nove madajrske propise i to kako oni utiču na situaciju u Srbiji, Ivanišević je rekao da je situacija stabilna.

„Situacija je stabilna, skoro da nema ulazaka, ne odlučuju se da traže azil u Srbiji. Imamo novi trend da se vraćaju u Grčku, jer kroz program UNHCR je moguća alokacija migranata, a druga tendencija je dobrovoljni povratak u zemlje porekla, posebno Avganistan“, rekao je Ivanišević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.