U trendu

Ivanović menja način štrajka

Advokat Nebojša Vlajić branilac lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, koji je juče ušao u jedanaesti dan štrajka glađu, izjavio je da će Ivanović postepeno početi da uzima tečnu hranu.

Vlajić je, na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici, rekao da je Ivanović odlučio da promeni način štrajka, odnosno da promeni režim štrajka glađu i da će uskoro, ali postepeno početi da uzima tečnu hranu – supe i sokove.

Vlajić je kazao da će se Ivanović složiti sa primenom svih infuzionih rastvora za koje lekari procene da su nepohodni i da će od danas imati priliku da se malo oporavi i izađe iz teškog stanja u kojem se nalazi.

“Verujemo da će sa njim biti sve u redu i ja verujem da je to ono što javnost želi. Što se tiče štrajka on od svojih zahteva ne odustaje, jer svi smatramo da su ti zahtevi apsolutno opravdani,” rekao je Vlajić.

Upitan kada bi Ivanović mogao da počne da uzima tečnu hranu, Vlajić je odgovorio da to pre svega zavisi od Ivanovića, ali i lekara koji se brinu o njegovom zdravlju.

Kardiolog i član konzilujuma lekara koji se brinu o Ivanovićevom zdravlju u bolnici u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Jakovljević izjavio je da je zdravstveno stanje Ivanovića i pored adekvatnog medicinskog tretmana nepromenjeno u odnosu na prethodni dan.

“Svi vitalni paralemtri su dobri za sada, s tim da je tokom jučerašnjeg dana zbog nemogućnosti da ga poseti porodica u prepodnevnim satima imao akutnu stresnu situaciju koja se ispoljila skokom pritiska (180/110) napetosti, uznemimirenosti i promene raspoloženja.

Jakovljević je dodao da se na Ivanovića vrši pritisak da prekine štrajk glađu što bi, kako je rekao, mnogo olakšalo dalje lečenje i bilo navažniji lek za poboljšanje njegovog zdravstvenog stanja.

Ima nekih naznaka da će nas poslušati, ali je i juče i danas odbio je da uzme hranu, ističući da će ukoliko odluči da uzima hranu, javnost obavestiti preko svog advokata, kazao je Jakovljević.

Ivanovićeva supruga Milena Popović Ivanović izjavila je da je Oliver i dalje uporan, ali da će oni kao porodica pokušti da utiču na njega da počne da uzima makar tečnu hranu.

Ona je podsetila da je danas 11. dan kako Ivanović štrajkuje glađu i da to može imati trajne posledice po njegovo zdravlje, a njegovo zdravlje i njegov život su, kako je istakla, za njegovu porodicu najvažniji.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović smešten je u mitrovičkoj bolnici od subote i danas je jedanaesti dan kako štrajkuje glađu zahtevajući da mu bude omogućena odbrana sa slobode.

U bolnici ga obezbeđuju osim zatvorskih čuvara i pripadnici Kosovske policije. Pritvor mu ističe 26. avgusta, nakon što je Apelacioni sud ukinuo rešenje Osnovnog suda kojim mu je pritvor bio produžen do 6. oktobra.

Kako se očekuje o eventualnom produženju pritvora Ivanoviću međunarodno sudsko vceće Euleksa iz Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici moraće do 26. avgusta još jednom da se izjašnjava.

Ivanović je optužen da je 14. aprila 1999. godine i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticao na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.