U trendu

Izabrana najlepša devojka, najbrk i najduža pletenica Levačkog sabora

Proglašenjem pobednika u više kategorija danas je završen 47. Sabor narodnog stvaralaštva „Prodjoh Levač, prodjoh Šumadiju“ u Kaleniću kod Rekovca.

Za najlepšu saboricu izabrana je Branka Djordjević iz Velike Lomnice, prva pratilja je Aleksandra Marinović iz Velike Plane, a druga pratilja je Jelena Radosavljević iz Miloševa.

Najbrk sabora imao je Zoran Lazarević (67) iz Niša čiji su brkovi dugi 126 centimetara.

Najdužu pletenicu od 132 centimetra imala je Milena Lukić (27) iz Jagodine, dok su u mladjim kategorijama najduže pletenice imale Kristina Stošić iz Milutovca (124cm) i Helena Čorbić (94cm).

Najlepšu žensku narodnu nošnju nosila je Zorica Stojinović iz Duboke kod Jagodine, a mušku Vladimir Miladinović iz Medvedje.

U svečanom defileu učestovalo je 15 kulturno-umetničkih društava i gosti iz Obrovca u Hrvatskoj.

Danas je održana i manifestacija „Zlatne ruke Levča“ u okviru koje su prikazana stara srpska jela, zatim je priredjena izložba domaće radinosti i starih zanata i takmičenje zdravičara.

Predhodne večeri nastupili su Bilja Krstić i „Bistrik bend“, kao i grupa Una Saga Serbica. Dramski umetnik i umetnički direktor sabora Tihomir Arsić recitovao je stihove Djure Jakšića, Desanke Maksimović, kazivao je monolog iz predstave „Solunci govore“ i besede vladike Nikolaja Velimirovića.

Ove godine samo je opština Rekovac bila pokrovitelj sabora, a izostalo je pokroviteljstvo nekog od ministarstava.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Djordjević je kazao da sabor predstavlja Srbiju u pravom svetlu.

„Sabor ujedinjuje ljude i okuplja veliki broj ljudi koji su otišli iz Levča i koji za vreme sabora dolaze i druže se. To je manifestacija koja je najvažnija za Levač, kao i za Pomoravlje i Šumadiju. A s obzirom na to koliko dugo traje, važna je i za Srbiju“, kazao je Djordjević.

On je dodao da je sabor ove godine bio odlično posećen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.