U trendu

Izdata gradjevinska dozvola za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac izjavio je danas da je izdata gradjevinska dozvola za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu.

„Rešenje o gradjevinskoj dozvoli izdao je Pokrajinski Sekretarijat za energetiku, gradjevinarstvo i saobraćaj i time se dozvoljava investitoru, ‘Begej Water’, društvu posebne namene kompanije Metito za implementaciju ovog projekta, izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Zrenjanin, sa svim instalacijama neophodnim za funkcionisanje postrojenja“, rekao je Santovac za agenciju Beta.

Santovac je rekao da je projektna vrednost 30 miliona evra, a da je investitor kompanija iz oblasti upravljanja vodama „Metito“, sa sedištem u Dubaiju.

„Izdavanjem dozvole počinje rešavanje višedecenijskog problema otpadnih komunalnih i industrijskih voda u gradu Zrenjaninu, kao i rešavanje zagađenja reke Begej“, kazao je on.

Ugovor podrazumeva finansiranje, izgradnju i upravljanje postrojenjem, kao i zapošljavanje 40 radnika.

Santovac je naveo i da se tim projektom Zrenjanin svrstava u red gradova koji će u potpunosti rešiti problem otpadnih voda u skladu sa standardima EU.

„Kompletnu investiciju realizuje kompanija Metito, iz sopstvenih sredstava i uz podršku medjunarodnih finansijskih institucija, a obaveza grada Zrenjanina u ovom periodu je izgradnja pristupne infrastrukture, u prvom redu kanalizacionog kolektora i pristupnog puta“, objasnio je Santovac.

On je naglasio da se očekuje da gradnja počne u narednih mesec dana, a da su završetak i puštanje u rad planirani za kraj iduće godine.

Ugovor za izgradnju i upravljanje prečistačem za otpadne vode izmedju Grada Zrenjanina i kompanije „Metito“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisan je u Zrenajninu krajem 2020. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.