Izgradnja novog Kliničkog centra Niš pri kraju

Izgradnja novog Kliničkog centra u Nišu privodi se kraju i već naredne nedelje krenuće opremanje operacionih sala, ambulanti i bolničkih soba, dok će prve pacijente ta zdravstvena ustanova primiti početkom leta, rekao je Beti direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.

„Minulog vikenda završeni su spoljni radovi na objektu i sada su radnici angažovani na sredjivanju unutrašnjosti objekta, prilaznih saobraćajnica i rasvete“, izjavio je Radovanović.

On je istakao da je oko 800 radnika angažovano na završnim gradjevinskim radovima, tako da je novi Klinički centar u Nišu sigurno sada „jedno od najvećih gradilišta u Srbiji“.

„Tender za nabavku opreme je završen tako da će uskoro krenuti opremanje Kliničkog centra. Uporedo sa tim, počeće i tehnički prijem čitavog objekta i on će trajati 60 dana“, objasnio je Radovanović.

Prema njegovim rečima, za niški Klinički centar naručena je najsavremenija oprema, kakvom se ne može pohvaliti ni jedna druga zdravstvena ustanova na prostoru nekadašnje Jugoslavije ali i na Balkanu.

„Izmedju ostalog u Niš će stići magnetna rezonanca jačine tri Tesle, skener najnovije generacije i dva multislajsna skenera. Biće opremljeno 16 operacionih sala i tri angio sale“, naglasio je Radovanović.

On je kazao da će u novi Klinički centar biti preseljene sve hirurške i interne klinike i neurologija, ali i onklogija i pulmologija koje se sada nalaze u bolnici u Knez selu.

„Novi objekat imaće 650 postelja, a sve će biti u dvokrevetnim sobama sa kupatilom tako da će pacijenti imati odlične uslove za lečenje“, izjavio je Radovanović.

Prema njegovim rečima, novi objekat imaće ukupno oko 50.000 kvadrata i na jednom mestu biće omogućena kompletna  zdravstvena zaštita za oko dva i po miliona stanovnika sa juga Srbije.

Radovanović je podsetio da je Evropska investiciona banka za izgradnju Kliničkog centra u Nišu dala kredit od 35 miliona evra, dok je Vlada Srbije obezbedila iz budžeta 17 miliona evra za naavku opreme i uredjaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.