U trendu

„Izgubio sam poverenje u Prištinu, nastavak razgovora biće težak“

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je izgubio poverenje u Prištinu i da će zato nastavak dijaloga u Briselu biti veoma težak.

On je dodao da očekuje na prvom mestu jasne poruke o EU što se tiče upotrebe oruđa i oružja.

„Želim da zamolimo EU zvaničnike da ne pružaju podršku dovođenju oružja i oruđa tamo gde mu nije mesto, a sve ostalo, druge teme, dešavaće se neki drugi put“, rekao je premijer na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

Priština je prošle subote na sever Kosova poslala specijalne jedinice da zaustave putnički voz koji je krenuo od Beograda do Kosovske Mitrovice. Prema oceni Prištine, Beograd je slanjem voza na kojem su bili natpisi „Kosovo je Srbija“ i koji je bio dekorisan slikama fresaka iz srpskih manastira koji su pod zaštitom Uneska, pokušao da destabilizuje Kosovo. Takođe, u medijima se pojavila informacija da je na prugu postavljen eksploziv.

Premijer je naveo da će zbog gubitka poverenja razgovori biti teški, ali da je važno da se obezbede mir, stabilnost i bezbednost za Srbe na Kosovu i Metohiji.

„Sam sam izgubio poverenje u albanske predstavnike… Kako možete nekome verovati kada lepo razgovarate, a onda taj neko sutra pošalje 14 tenkova i kaže uđite ne znam gde“, rekao je Vučić. On je ponovo poručio Prištini: „Ne igrajte se oruđem i oružjem“.

Pemijer je kazao i da do incidenata i problema dolazi kada dijalog na visokom nivou izvesno vreme ne funkcioniše na način na koji bi trebalo, i dodao da se nada da će visoka predstavnica EU doneti odluku da se delegacije češće sastaju.

„Od sutrašnjeg susreta ne očekujem previše, ali očekujem smirivanje situacije i jasne poruke… Očekuju nas teški razgovori, a svaki rezultat koji ostvarimo je dobar“, rekao je premijer.

Vučić je rekao da je učestvovao u svim razgovorima u Briselu, u svakom detaljisanju sporazuma i ocenio da niko ne poznaje razgovore sa Albancima kao on. On je dodao da je zato nekada ljut i deprimiran kada čuje reakcije iz Srbije o d nih koji, kako je rekao, ne znaju ništa o razgovorima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)