U trendu

Izgubljena devojčica govori jednim dijalektom romskog

Trogodišnja devojčica koja je pronađena pre mesec dana u Velikoj Gorici govori bajaškim dijalektom kojim govore Romi Bajaši naseljeni na području Rumunije, južne Mađarske i severne Hrvatske, objavili su danas hrvatski mediji.

Hrvatska televizija objavila je juče priču o devojčici koja je pre mesec dana pronađena u parku u Velikoj Gorici kod Zagreba, koja govori nepoznatim jezikom, što je dovedeno u vezu sa izbeglicama koje prolaze kroz Hrvatsku na putu do Zapadne Evrope.

Trogodišnjakinja se od pronalaska nalazi u Domu za nezbrinutu decu u Zagrebu, a, kako prenose mediji, nije reagovala na prevodioce za turski, arapski, hindu i urdu. Još se ne zna kako se zove, kako je ostala sama, ni odakle je došla.

„Budući da je dete pronađeno izvan izbegličkih ruta, naša prva pretpostavka bila je da se radi o romskom detetu, pa smo pokušali s njom razgovarati na romskom, ali nije reagovala. Kod nas je u Materinskom domu smeštena i jedna mama s malim detetom koja govori bajaški. Ona je bila među prvima koja je pokušala da komunica s devojčicom, ali malena tada ni na taj jezik nije reagovala“, rekla je direktorka zagrebačkog Dečjeg doma Jasna Ćurković Kelava za Jutarnji list.

Ministarstvo socijalne politike dopustilo je objavljivanjenjene fotografije kako bi se što pre pronašli njeni roditelji, a fotografiju je objavila i Vlada na tviteru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.