U trendu

Izložba fotografija dece bez roditeljskog staranja

BEOGRAD – U holu Gradske opštine Vračar, deca iz Zvečanske predstavila svoj svet kroz izložbu fotografija pod nazivom “Mesec dana mog života”.

Svaku od 100 fotografija pratile su dirljive dečje priče, a njihovi autori, deca i mladi iz domova, upotpunili su veče svojim smehom i divnim anegdotama nastalim kroz dugogodišnje druženje sa saradnicima CEPORA – Centra za pozitivan razvoj dece i omladine, organizatora izložbe.

Preko 100 građana je posetilo jedinstvenu izložbu koja je nastala tako što su deca iz Zvečanske mesec dana fotografisala sve ono što im je važno, a zatim svaku fotografiju povezali sa svojim iskustvom, svojim željama i svojim razmišljanjima, saopštila je gradska opština Vračar.

Izložbu su otvorili Mihailo Grupković, predsednik Skupštine opštine Vračar, i Lidija Bukvić, programski direktor Cepore, ističući kako su ovakvi projekti važni za samu decu, ali i za sve one koji žele da ih upoznaju i da im budu podrška.

„Neke od ovih fotografija su toliko emotivne da ne možete da ne zaplačete. Toliko emocija, ozbiljnog razmišljanja o svetu, ljudima, porodici… Podsete vas na to šta sve ova deca nose sa sobom svaki dan. A onda kada ih vidite ovde, nasmejane, vesele, kako vam pričaju o svojim ciljevima, željama, gde planiraju da idu i šta da rade, švatite kako su oni mali heroji koji su nekad i jači od nas velikih, odraslih“, ističe jedan od posetilaca izložbe.

„Mi volimo da kažemo da želimo da osnažimo decu da oni sami budu autori svojih priča, da ne dozvole da ih oblikuje to što neko drugi vidi u njima, što ih neko sažaljeva ili pretpostavlja da su nekakvi kakvi nisu. Svi naši projekti za decu bez roditeljskog staranja imaju za cilj da oni bolje razumeju sebe i druge, ostvare svoje potencijale, da budu jednistvene, uspešne, srećne osobe“, navodi Lidija Bukvić i dodaje:

„Pored toga, kroz priliku da zakorače u svet ove dece, građane upoznajemo sa njihovim stvarnim potrebama, te razbijamo neka ustaljena mišljenja o deci bez roditeljskog staranja“.

Izložba je bila i prodajnog karaktera, a činjenica da su gotovo sve fotografije odnete za manje od dva sata trajanja izložbe, govori o kvalitetu samog događaja i želje ljudi da pruže podršku daljem radu sa decom i mladima bez roditeljskog staranja.

Izložba fotografija nastala je u okviru projekta „Mesec dana mog života – radionice i izložba fotografija sa decom bez roditeljskog staranja“ koji sprovodi CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine, uz sufinansiranje Ministarstva kulture i informisanja RS i podršku zaposlenih firme eFront.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар