U trendu

IzloĹžba fotografija dece bez roditeljskog staranja

BEOGRAD – U holu Gradske opĹĄtine Vračar, deca iz Zvečanske predstavila svoj svet kroz izloĹžbu fotografija pod nazivom “Mesec dana mog Ĺživota”.

Svaku od 100 fotografija pratile su dirljive dečje priče, a njihovi autori, deca i mladi iz domova, upotpunili su veče svojim smehom i divnim anegdotama nastalim kroz dugogodiĹĄnje druĹženje sa saradnicima CEPORA – Centra za pozitivan razvoj dece i omladine, organizatora izloĹžbe.

Preko 100 građana je posetilo jedinstvenu izložbu koja je nastala tako što su deca iz Zvečanske mesec dana fotografisala sve ono što im je važno, a zatim svaku fotografiju povezali sa svojim iskustvom, svojim željama i svojim razmišljanjima, saopštila je gradska opština Vračar.

Izložbu su otvorili Mihailo Grupković, predsednik Skupštine opštine Vračar, i Lidija Bukvić, programski direktor Cepore, ističući kako su ovakvi projekti važni za samu decu, ali i za sve one koji žele da ih upoznaju i da im budu podrška.

„Neke od ovih fotografija su toliko emotivne da ne moĹžete da ne zaplačete. Toliko emocija, ozbiljnog razmiĹĄljanja o svetu, ljudima, porodici… Podsete vas na to ĹĄta sve ova deca nose sa sobom svaki dan. A onda kada ih vidite ovde, nasmejane, vesele, kako vam pričaju o svojim ciljevima, Ĺželjama, gde planiraju da idu i ĹĄta da rade, ĹĄvatite kako su oni mali heroji koji su nekad i jači od nas velikih, odraslih“, ističe jedan od posetilaca izloĹžbe.

„Mi volimo da kaĹžemo da Ĺželimo da osnaĹžimo decu da oni sami budu autori svojih priča, da ne dozvole da ih oblikuje to ĹĄto neko drugi vidi u njima, ĹĄto ih neko saĹžaljeva ili pretpostavlja da su nekakvi kakvi nisu. Svi naĹĄi projekti za decu bez roditeljskog staranja imaju za cilj da oni bolje razumeju sebe i druge, ostvare svoje potencijale, da budu jednistvene, uspeĹĄne, srećne osobe“, navodi Lidija Bukvić i dodaje:

„Pored toga, kroz priliku da zakorače u svet ove dece, građane upoznajemo sa njihovim stvarnim potrebama, te razbijamo neka ustaljena miĹĄljenja o deci bez roditeljskog staranja“.

Izložba je bila i prodajnog karaktera, a činjenica da su gotovo sve fotografije odnete za manje od dva sata trajanja izložbe, govori o kvalitetu samog događaja i želje ljudi da pruže podršku daljem radu sa decom i mladima bez roditeljskog staranja.

IzloĹžba fotografija nastala je u okviru projekta „Mesec dana mog Ĺživota – radionice i izloĹžba fotografija sa decom bez roditeljskog staranja“ koji sprovodi CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine, uz sufinansiranje Ministarstva kulture i informisanja RS i podrĹĄku zaposlenih firme eFront.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.