U trendu

Izložba o ljudima s invaliditetom koji su menjali svet

BEOGRAD – Na Kalemegdanu je danas otvorena izložba pod nazivom „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“, a gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić objašnjava da je ona deo istoimene kampanje čiji je cilj podizanje svesti društvene zajednice i prevazilaženje predrasuda prema osobama sa invaliditetom.
Na izložbi su fotografije s potpisom o životu i uspesima osoba sa invaliditetom iz celog sveta, a gradonačelnik je uveren da će izložba skrenuti pažnju Beograđana, ali i građana ostalih gradova u Srbiji u kojima će gostovati ili je već gostovala.

On je naveo da Grad Beograd vodi socijalno odgovornu politiku u ovoj oblasti, te da je u prethodnom periodu realizovano nekoliko značajnih projekata čiji je cilj bio da se unapredi kvalitet života osoba sa invaliditetom.
Naveo je i da Beograd ima 22 igrališta sa posebnim mobilijarom i spravama prilagođenim deci sa invaliditetom, da je u saradnji sa UNICEF-om izgrađeno igralište na Adi Ciganliji koje je u potpunosti prilagođeno deci sa poteškoćama u razvoju ili sa invaliditetom, te da je Grad ove godine namenio 92 miliona dinara za angažman ličnih pratilaca osoba sa invaliditetom.

Dodao je da se Grad Beograd svake godine trudi da za te potrebe izdvaja sve više novca, navodeći da je prethodnih godina izgrađeno 600 rampi kojima je osobama sa invaliditetom omogućen lakši prilaz različitim objektima.

Takođe, preko Sekretarijata za zdravstvo 30 miliona dinara namenjeno je različitim programima podrške osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama.

Grad podržava 37 udruženja preko kojih je 30.000 osoba primilo neku vrstu pomoći.

Gradonačelnik je pomenuo i servis podrške u mobilnosti i komunikaciji rađen u saradnji sa opštinama Vračar i Savski Venac i Gradom Novim Sadom, a reč je o platformi na kojoj građani mogu da dobiju sve neophodne servisne informacije u zvučnom obliku i na znakovnom jeziku.

„Moguće je i štampanje informativnih materijala na Brajevom pismu. Beograd će i u budućnosti nastaviti stratešku politiku u pravcu inkluzije, zaštite prava, osnaživanja i poboljšanja kvaliteta života građana sa invaliditetom“, poručio je Radojičić.
Otvaranju izložbe prisustvovala je i direktorka Beogradske tvrđave Marija Kuprešanin i izrazila zadovoljstvo time što je jedna ovako značajna izložba postavljena na novom lokalitetu na Kalemegdanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.