U trendu

Izložba Priča u 55 slika otvorena na Aerodromu Nikola Tesla

Izložba „Priča u 55 slika“ na kojoj su prvi put prikazane fotografije značajnih ličnosti iz Srbije i inostranstva koje su posećivale beogradski aerodrom, otvorena je danas u znak obeležavanja 55 godina rada beogradskog Aerodroma Nikola Tesla.

Na fotografijama, koje su izložene u javnoj zoni Terminala 2, premijerno su prikazane na jednom mestu istorijske ličnosti poput Josipa Broza Tita na otvaranju aerodroma 28. aprila 1962. godine, dolasci kubanskog lidera Fidela Kastra, etiopskog cara Hajla Selasija, britanske kraljice Elizabete II i američkog bankara Dejvida Rokfelera.

Medju odabranim putnicima na fotografijama su muzičke ikone i glumci poput Elizabet Tejlor, Ričarda Bartona i Širli Templ, kao i zlatni sportisti, atletičarka Vera Nikolić i teniser Novak Djoković.Vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma Nikola Tesla Saša Vlaisavljević rekao je da se aerodrom od osnivanja 1968. godine do danas razvijao tako da sada ima više od 2.000 zaposlenih i da opslužuje pet miliona putnika godišnje.

„Ova izložba je samo način da pogledamo iza sebe i vidimo šta smo postigli, ali idemo dalje i ove godine očekujemo 5,5 miliona putnika što će biti rekordan broj“, istakao je Vlaisavljević.

On je dodao da će 2017. godina biti „rekordna po svim parametrima i po broju putnika, broju aero-operacija ali i finansijama“.

Bivši generalni direktor aerodroma Ljubomir Aćimović, koji je ceo radni vek proveo na beogradskom aerodromu, rekao je da je 55 godina od osnivanja potvrdilo kako je kazao „ono što smo mi i tada znali, a to je da je lokacija aerodroma idealna“.

„Lokacija je optimalna za ono što se zove uslov uslova za uspešno poslovanje aerodroma, a to znači dobre meteo i vetrovne uslove, ali i dobro opsluženje putnom infrastrukturom“, istakao je Aćimović.

On je dodao da aerodrom ima mogućnost da dosegne vrlo visok saobraćajni kapacitet i da je „to je svetski a ne samo balkanski brend“.

Pomoćnik ministra gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić rekao je da obim saobraćaja na aerodromu svaki dan raste čemu doprinosi kontinuitet dobrog rada inženjera i menadžmenta.

„Za upravu aerodroma nastaju sve veći izazovi, i okolnosti za njih će biti sve teže ali to je dobro jer znači da se aerodrom razvija i napreduje“, istakao je Ilić.

Jugoslovenska atletičarka Vera Nikolić, koja je jedan od aktera sa izloženih fotografija, rekla je da je u vreme kada je slika nastala, terminal bio „impozantna zgrada“ i da je ona svoj prvi let zapamtila postizanjem državnog rekorda u trci na 800 metara.

„Aerodrom je mesto gde se ljudi sreću i upoznaju, i on ih takodje zbližava“, dodala je ona.

Vaterpolista Djordje Perišić, koji je putovao na Olimpijske igre u Meksiko 1968. godine kada je nastala fotografija izložena na aerodromu, rekao je da su ga organizatori izložbe tom fotografijom vratili u jedan od najlepših perioda života.

„Zahvalan sam što su me pozvali ovde i podsetili sa kakvim smo željama i snovima tada otišli u Meksiko“, objasnio je Perišić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.