U trendu

Izvanredni odnosi, kontinuirano prijateljstvo sa Švedskom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je, u razgovoru sa predsednikom vlade Švedske Stefanom Levenom, naglasio da dve zemlje imaju izvanredne bilateralne odnose i kontinuirano prijateljstvo.

„Postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih odnosa i za to zaista ne postoje prepreke“, istakao je predsednik Srbije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

„Srbi koji žive u Švedskoj, a kojih po našim procenama ima oko 100.000, most su našeg prijateljstva“ rekao je predsednik Nikolić i dodao da je politička podrška Švedske Srbiji dragocena.

Podvukavši značaj unapređenja ekonomskih odnosa, predsednik je izrazio očekivanje da švedska ulaganja, budu pre svega usmerena na proizvodnju.

Konstatujući saradnju po pitanju evrointegracije predsednik je naglasio da Švedska pruža snažnu podršku Srbiji putu punopravnog članstva u Evropskoj uniji i da mi to veoma poštujemo.

Nikolić je naglasio da poglavlje 35 postoji kao prepreka, ukoliko podrazumeva priznavanje Kosova, i istakao da Beograd razgovara sa Prištinom pre svega o boljem životu građana, ali nikada neće priznati samoproklamovanu nezavisnost Kosova.

„Ja sam inicirao razgovor sa Prištinom na najvišem nivou, ali sve ono što je dogovoreno, posebno formiranje Zajednice srpkih opština, Kosovo ne želi da primeni. Za to očigledno ima podršku zapada“, rekao je Nikolić.

„Srbija je mala zemlja, u kojoj živi veliki narod, koji ima svoju državu, istoriju, tradiciju, kulturu, jezik. Nije moguće odreći se hiljadu godina istorije“, rekao je predsednik.

Što se tiče situacije u regionu, on je podvukao privrženost miru i stabilnosti, uprkos konstantnim provokacijama, koje dolaze pre svega iz Hrvatske.

Nikolić je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo da uvede sankcije Rusiji, ne samo zbog istorijskog prijateljstva i savezništva u dva svetska rata, već i zbog kompatibilnosti ekonomija i ogromnog tržišta koje je Srbiji na raspolaganju.

Predsednik vlade Švedske se saglasio sa predsednikom da dve zemlje imaju veoma dobre bilateralne odnose i podvukao da postoji potencijal za dalje unapređenje odnosa, posebno u segmentu ekonomije.

On je naglasio da je vidljiv napredak Srbije u modernizaciji ekonomije.

„Smanjenje deficita je veoma važno za privredu i investitore i to je pravi kurs“, rekao je premijer Švedske.

Leven je podvukao značaj mira i stabilnosti u regionu i zajedničkih napora da se prevaziđu moguće nesuglasice.

On je istakao punu podršku Švedske evrointegracijama Srbije, uz svesrdnu pomoć te zemlje na evropskom putu.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, premijer Leven je podvukao da je toj zemlji stalo da, uprkos sankcijama, gradi dobre odnose sa Rusijom uz afirmaciju dijaloga i mirnog rešavanja sukoba, kaže se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.