U trendu

Jablanički okrug: U porodičnom nasilju umrle četiri žene, a tri su preživele

Prema podacima Mreža žene protiv nasilja, u prošloj godini u Jablaničkom okrugu ubijene su dve žene u porodično-partnerskom nasilju, dve izvan porodično-partnerskog nasilja i bilo je tri pokušaja ubistva, saopštile su danas Žene za mir u Leskovcu povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja.

Kako su rekle, od početka godine u Srbiji je ubijeno devet žena – pet u porodično-partnerskim odnosima, a četiri od strane drugih učinilaca, da nije partner ili rodjak.

„Primetno je da se nasilje intenzivira u aprilu, maju. Tako imamo slučaj koji se dogodio pre mesec dana u blizini Doljevca, selo Malošište gde je nasilnik pokušao da ubodima nožem usmrti nevenčanu suprugu, kao i da joj se obratio rečima: ‘Pošto me je izbo nožem, pred policajcima mi je ponovo zapretio: Kad izadjem iz zatvora, otkinuću ti glavu'“, rekle su iz Udruženja Žena za mir.

Višegodišnje iskustvo ovog udruženja pokazalo je da žene, bez obzira na godine i obrazovanje, materijalno stanje ili nacionalnost, žrtve muškog nasilja može biti svaka žena, a od januara ove godine do danas, udruženje Žena za mir primilo je 32 poziva, a od toga je bilo 30 žena.

Iz udruženja su dodale da je prevencija „moćno oružje“ koje treba primeniti u borbi protiv svakog vida nasilja.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja, obeležava se 18. maja, a vezuje se za isti datum 2015. godine kada je za samo tri dana sedam žena ubijeno od strane partnera ili člana porodice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar