U trendu

Jadan je tiraž koji se pravi nad silovanom devojčicom

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović osudio je izveštavanje medija o tragičnom slučaju silovanja i zverskog ubistva trogodišnje devojčica A.Š, izrazivši istovremeno duboko neslaganje sa načinom kako se odnose prema ovom do sada nezabeleženom zločinu.

„Postavljam pitanje urednicima i novinarima da li ovakvim senzacionalističkim izveštavanjem, objavljujući fotografije žrtve i prenoseći najkrvoločnije izjave zločinca i monstruma koje su date navodno u istrazi, na bilo koji način doprinose prevenciji nasilja nad decom a naročito da li doprinose zaštiti dostojanstva žrtve, njene porodice i javnosti, ili ovakve naslovne strane sa ukazivanjem na ,’uznemiravajući sadržaj’, imaju neki drugi cilj i interes“, naveo je Omerović u pisanoj izjavi dostavljenooj medijima.

Omerović je apelovao na sredstva javnog informisanja ali i na policiju i druge organe nadležne u ovom slučaju, da postupaju u skladu sa profesionalnim, etičkim i moralnim standardima i normama.

Svedoci smo, na žalost, da su žene i deca žrtve najtežih oblika nasilja, naveo je Omerović i dodao da država, ali i svi mi zajedno moramo da se borimo protiv ovakvih tragičnih događaja.

„Svi zajedno moramo da doprinesemo stvaranju takvog ambijenta u kome će ti zločini biti najstržije kažnjavani,ali pre svega sprečeni. Taj cilj nećemo postići ovakvim izveštavanjem, posvećujući naslovne strane zločincu i njegovim stravičnim, gde smo mogli pročitati čak i opisivanje do u detalje i način kako je monstrum oteo, silovao i ubio devojčicu“, naveo je Omerović.

To, poručio je, govori o direktnom pristupu izveštajima iz istrage, istražnim radnjama, zapisnicima čak i obdukcionom nalazu.

Omerović je ukazao da su roditelji nesrećne devojčice  morali da čitaju u novinama kako se taj monstrum iživljavao nad njihovim detetom.

„Ovo je bilo ponovno ubijanje žrtve, gaženje svakog ljudskog dostojansta, nanovo nanošenje bola roditeljima i kršenje više zakona! Kakvi smo to ljudi postali ako mislimo da će objavljivanje detalja iz istrage o tome kako je monstrum ‘i mrtvu silovao trogodišnju devojčicu, kako joj je pocepao utrobu’ povećati tiraž i doneti zaradu“, istakao je Omerović.

Poručio je da je „jadan taj tiraž koji se pravi nad silovanom trogodišnjom devojčicom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar