U trendu

Janković podržava napore nadležnih organa u unapredjenju postupka azila

Zaštitnik gradjana Saša Janković saopštio je danas da podržava napore nadležnih organa u unapredjenju postupka azila i daljem pružanju humanitarne pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju i naglasio da je pored humanitarnog aspekta, važno i dosledno poštovati obavezu nekažnjavanja izbeglica za nezakonit ulazak i boravak.

Povodom 20. juna, Medjunarodnog dana izbeglica zaštitnik gradjana je podsetio da se ne smeju zanemariti ni osnovni postulati na kojima počiva sistem zaštite izbeglica: zabrana proterivanja ili vraćanja silom, pristup postupku azila i obezbedjivanje fer i efikasne procedure azila.

On navodi da, iako je broj izbeglica koji prolaze kroz Srbiju sada značajno smanjen u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo oko 600.000, svakodnevno u našu zemlju udje u proseku oko 300 izbeglica.

Unapredjenje položaja i postupanja prema najugroženijima, a pre svega maloletnicima, naročito onima bez pratnje, treba postaviti kao jedan od prioriteta, naveo je Janković koji je nadležnim organima od eskalacije izbegličke krize 2015. godine do danas uputio 42 preporuke.

U saopštenju je navedeno da su nadležni organi postupili po većini preporuka, a uz podršku brojnih medjunarodnih i nevladinih organizacija posvetili su značajnu pažnju humanitarnom zbrinjavanju izbeglica.

U brojnim prihvatnim centrima i centrima za azil omogućen je smeštaj, relativno dobri uslovi za održavanje higijene, hrana, obuća, odeća, higijenski paketi i drugo, kaže zaštitnik.

On dodaje da su pored brojnih problema sa kojima se izbeglice susreću tokom svog puta, dodatni problem i jezičke barijere i poteškoće u komunikaciji.

U cilju unapredjenja sopstvenog rada i omogućavanja veće dostupnosti i lakše komunikacije, zaštitnik gradjana omogućio je izbeglicama da mu se obrate na maternjem jeziku, tako što su formulari za pritužbe prevedeni na jezike koje izbeglice uglavnom govore (arapski, farsi, urdu i paštu).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.