U trendu

Janković: Propaganda uzurpirala medijski prostor Srbije

Zaštitnik gradjana Saša Janković ocenio je danas da je propaganda okupirala medijski prostor Srbije, te da javnu scenu ne muče loši mediji, „već propagandna sredstva koja se lažno predstavljaju kao mediji“.

Janković je na konferenciji „Mediji u službi gradjana“ u Nišu rekao da propaganda uzurpira prostor koji bi mediji trebalo da imaju, te da se svesno zloupotrebljavaju medijske slobode u Srbiji.

Prema njegovim rečima, gradjani Srbije prisustvuju „lažiranju javne debate“.

„Ovde lažiranje ima duboke korene. Vuk koji zaogrne jagnjeću kožu nije jagnje, niti je zemlja koja ima parlament, po definiciji demokratska zemlja. Isto tako i propaganda koja ima oblik medija nije medij“, ocenio je Janković.

Kao primer medijske manipulacije, on je naveo izveštaje medija sa sednice Glavnog odbora Demokratske stranke (DS), koja ga je podržala kao kandidata za predsednika Srbije.

„Skoro svi mediji izvestili su da dva člana Glavnog odbora nisu glasali za tu odluku Predsedništva stranke i izvestili su o razlozima za to, a niko nije naveo podatak da je čak 350 članova podržalo odluku Predsedništva DS. Jasno je da nije u pitanju urednička greška, već strategija“, ocenio je Janković.

On je ukazao da sloboda medija kao civilizacijsko dostignuće nije izmišljena zbog medija već zbog gradjana, „jer gradjani bez medijskih sloboda nisu gradjani već podanici“.

„Uporedo sa uništavanjem medijske scene, u Srbiji traje i sistematsko uništavanje obrazovanja i kulture, jer mnogima ne odgovara da ima samosvesne gradjane, već podanike“, naveo je Janković.

Konferenciju „Mediji u službi gradjana“ organizovao je internetski portal Južne vesti iz Niša.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.