U trendu

Janković (USPS): Obustavljamo sutra rad, očekujem ostavku Ružića, dečak bio žrtva …

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPS) Jasna Janković izjavila je da će članovi tog sindikata zaposleni u školama sutra na ceo dan obustaviti rad zbog tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, navodeći da će to biti dan tugovanja, posle čega će članovi sindikata odlučivati o daljim koracima.

Ona je, u razgovoru za Betu, rekla da očekuje da ministar prosvete Branko Ružić podnese ostavku iz „moralnih razloga jer sistem nije funkcionisao“, kao i da je uhapšeni dečak, prema njenim informacijama, bio žrtva vršnjačkog nasilja.

„Obavestili smo roditelje da deca ne dolaze u školu, a moje koleginice i kolege će biti u školi. Dobili smo za to veliku podršku roditelja“, rekla je Janković, ocenjujući da u obrazovanju postoje „ogromni problemi“, podsetivši na akciju ovog sinidata s kraja prošle godine pod nazivom „Stop nasilju u školama“.

Ona je navela da je „prosveta zanemela“ zbog ove tragedije i da „sve što su mogli da ponude ministarstvu kao ideju (da se reše problemi) već nudili, konkretne korake koje je trebalo sprovesti“.

Na pitanje da li očekuje neku reakciju države, ona je rekla da će se sindikat vratiti na tadašnje zahteve „koji su još uvek na stolu“, ali to neće uraditi sutra, napominjući da ne želi da to potencira u danu koji mora biti dan „tihovanja i tugovanja“.

Na pitanje da li Ružić treba da podnese ostavku, ona je navela da prati ministre dugi niz godina i da „apsolutno tu dolaze ljudi koji nisu obučeni ni zainteresovani za prosvetu, samo gledaju kako će da pobegnu“.

„Potpuno je nevažno ko je ministar prosvete jer uvek ima ove tri karakteristike. Mada zbog ovog što se desilo, očekujem da podnese ostavku kao moralni čin čoveka koji je u tom trenutku bio na čelu ministarstva jer je ceo sistem zakazao“, rekla je Janković.

Kako je navela, „ne može da kaže da je Ružić kriv za tu tragediju, ali sistem je apsolutno zakazao, to je jasno i onima koji ne znaju šta se dešava u prosveti“, dodajući da Ružić „ne može da govori da to nije tačno“.

Povodom informacija da su uhapšenog dečaka druga deca izbegavala i da je zato menjao razred, ona je rekla da je „ovaj dečak bio žrtva vršnjačkog nasilja, pokušavao je da nađe svoje mesto u različitim odeljenjima“.

„Druga deca su ga smatrala ‘štreberom’, bar po mojim informacijama. Imamo primere iz dugogodišnjeg perioda da se često dešava da dete koje trpi nasilje postaje predator, ne bi bilo prvi put. Mora spisak da se napravi ko je sve pogrešio“, rekla je Janković, navodeći da će se tokom postupka utvrditi da li je adekvatno reagovano u školi.

Ona je naglasila da se sve mora utvrditi kako bi došli do punog saznanja kako se ova tragedija desila, ne sme se, napomenula je, ništa „gurati pod tepih“, kako se u našem društvu uglavnom radi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.