U trendu

Javna prezentacija rekonstrukcije Kalenić pijace

BEOGRAD – Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za rekonstrukciju pijace Kalenić, sa natkrivanjem dela pijace i dogradnjom lokala između ulica Maksima Gorkog i Njegoševe.

Javna prezentacija obaviće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u Ulica 27. marta br. 43-45 (sala 2 u suterenu) od 8. do 16. juna, svakog radnog dana od 9 do 15 časova.

U toku javnog uvida, elaborat za javni uvid za potrebe izrade Urbanističkog projekta biće izložen i na sajtu Grada Beograda www.beograd.rs u rubrici „Gradski oglasi“.

Kompleks pijace Kalenić se sastoji iz postojećih montažnih lokala duž ulica Maksima Gorkog i Njegoševe, a protežu se iz pravca Viške ulice.

Montažni lokali duž obe ulice su formirani u dva reda sa razmakom za ekonomski prolaz dostave robe, a orijentisani su dvostrano, ka ulicama i ka unutrasnjosti pijace.

U nastavku se nalaze objekti kapija, uz obe ulice, kroz koje se ulazi u kompleks, a u okviru njih se nalaze lokali.

U projektu piše da su lokali koji se nalaze između dve kapije u lošem stanju i na poziciji koja ne odgovara idejnom rešenju i potrebno je da se uklone.

Uklanja se zidani objekat – kapija u Maksima Gorkog, koja je sa 63 posto od ukupne površine pod objektom u regulaciji ulice Maksima Gorkog, što čini nemogućim širenje kolovoza prema važećem planu za navedenu saobraćajnicu.

Takođe, uklanjaju se zidani i montažni objekti u prostoru između dve kapije, koji su sada u funkciji prodaje i pripreme mesa i ribe.

Kapija uz Njegoševu ulicu se zadržava, rekonstruiše i dograđuje, zarad dobijanja bolje funkcionalnosti i osveženja izgleda koji je sa godinama eksploatacije narušen.

Objekat Mlečne hale se zadržava, bez promena, a može se samo rekonstruisati u gabaritu i volumenu, jer svojom malom površinom pod objektom prelazi regulacionu liniju ulice Maksima Gorkog.

Ukupna površina planirane nadstrešnice je 6.088 kvadratnih metara.

Ceo tekst i grafika urbanističkog projekta za rekonstrukciju pijace Kalenić sa natkrivanjem dela pijace i dogradnjom lokala između ulica Maksima Gorkog i Njegoševe mogu se pogledati na sajtu Grada Beograda www.beograd.rs/images/file/d8434bf1091d4cac6ađ6f06cecf54ac_1899906121.pdf

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.