U trendu

Jazaki u Šapcu – plod prijateljstva sa Fudjimijem

U čast delegacije japanskog grada Fuđimija, sa kojim je Šabac pobratim već 37 godina, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović priredio je danas prijem u Gradskoj kući. Gradonačelnik Fuđimija Micuhiro Hošino i predstavnici gradske uprave, kao i članovi Kluba prijateljstva Fudjimi-Šabac, juče su posetili Biblioteku šabačku i Narodni muzej, a današnji prijem bio je dobra prilika da gostima iz Japana budu predstavljeni dometi i planovi Šapca u oblasti privrede, kulture i kvaliteta životnog okruženja.

Micuhiro Hošino stupio je na dužnost gradonačelnika Fuđimija pre tri godine i prvi put boravi u Šapcu. Zbog toga je, kako je rekao, izuzetno srećan.
„Iako sam se juče prvi put sreo sa gradonačelnikom Šapca, imao sam utisak da sam sa starim prijateljem. I to je potvrda dugogodišnjeg i iskrenog prijateljstva naših gradova. Očekujemo nove vidove saradnje Fuđimija i Šapca, a jedan od glavnih ciljeva naše delegacije je ostvarenje želje da Fuđimi bude grad domaćin za pripreme srpskih sportista i timova rvača i rukometaša za predstojeću Olimpijadu u Tokiju. Siguran sam da je to posledica našeg dugogodišnjeg prijateljstva sa Šapcem“, ocenio je Hošino.

Istakavši da je današnji dan vrlo značajan za Šabac, gradonačelnik Zelenović naglasio je kako veruje da se stvari ne dešavaju slučajno.
„Pored višedecenijskog prijateljstva sa japanskim gradom Fuđimijem, možemo da navedemo i konkretan plod takvog prijateljstva i bratimljenja, a to je prisustvo japanske kompanije Jazaki u Šapcu. Kako bi produbili naše odnose, dogovorili smo se da počemo sa razmenom učenika naša dva grada“, naveo je gradonačelnik.

Gradonačelnici su potpisali Povelja o utvrđivanju bratstva između grada Šapca u Srbiji i grada Fuđimija u Japanu, što je potvrda iskrenog prijateljstva dugog 37 godina. Prva povelja potpisana je 23. oktobra 1982. godine.

Gosti iz bratskog japanskog grada Fuđimija posetili su Istočnu i Severozapadnu radnu zonu i čuli osnovne informaciju o poslovanju najveće i najopremljenije industrijske zone u ovom delu Balkana.
Zatim su boravili u fabrici Jazaki, što je, kako su istakli, posebno dragocen osećaj zbog činjenice da je kompanija iz njihove zemlje otvorila fabriku u Šapcu. Gostima je predstavljeno poslovanje firme kao i novina da je u Jazakiju startna plata 300 evra, što je značajna činjenica ne samo za standard građana već i za formiranje tržišnih uslova u gradu. Gosti su imali priliku i da vide deo proizvodnje u ovoj fabrici.

Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Grad Šabac.

Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Grada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar