U trendu

„Jedan od pet miliona“ u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu (foto, video)

Peti po redu protest građana „Jedan od pet miliona“ počeo je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Nakon obraćanja govornika, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju ulicama Beograda.

Na početku protesta okupljenima se obratio glumac Branislav Trifunović pročitavši pismo u kojem je uputio oštre reči kritike generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću.

Trifunović je rekao da je vreme da građani podsete Dragana Bujoševića da je odgovoran javnosti i gledaocima a ne političkim interesima.

Pozvao je Bujoševića da se povuče uz poruku „nije srpski ćutati“.

Branislav Trifunović je pozvao okupljene da se „ne obaziru na spinove“, rekao je da su na protesu „i levi i desni, i ovi i oni“, ali da svi žele da zemlja postane mnogo bolja i lepša.

Zatim se obratio glumac Radoslav Milenković koji je zahvalio okuljenima što su došli. Istakao je da okupljeni žele da žive u normalnoj zemlji u kojoj zakoni važe jednako za sve i u kojoj od svoga rada mogu da hrane porodice.

„Čovek je već milenijumima politička žiotinja, ali ovde nije reč samo o politici. Radi se o našoj potrebi, najubljoj ljudskoj, da živimo u zemlji u kojoj ambicija počiva isključivo na znanju, na uspehu i radu“, rekao je Milenković.

Uporedio je stanje sa stadionom na kojem čovek koji okreće rezultat kači brojeve koji mu padnu na pamet, bez obzira na utakmicu.

„Želimo da naš živo teče u društvu koje poznaje smisao, da naš život ima smisao, mali, ljudski, običan, toliko koliko nam treba, koliko možemo i zaslužujemo. A pohlepni neka grabe i neka ponesu sve to u grob“, naveo je Milenković.

Na kraju svog obraćanja je recitovao pesmu Matije Bećkovića „Dva sveta“.

Nakon obraćanja govornika, usledila je šetnja ulicama Beograda. Na početku kolone istaknuti su transparenti „Jedan od pet miliona“ i „Stop krvavim košuljama“.

Protest je počeo minutom ćutanja za preminulog Dragoslava Šekularca.

I u Novom Sadu okupilo se oko sto ljudi, a kako javlja reporterka Prve, počeo je sa malim zakašnjenjm. Organizatori navode da su zadovoljni brojem okupljenih.

Na platou ispred nekadašnje robne kuće Beograd u centru Kragujevca večeras oko 18 časova počeo je protest „Budi jedan od pet miliona – Kragujevac“.

Okupljeni duvaju u pištaljke i trube, a na protestu nema stranačkih obeležja. Protest je organizovan u znak solidarnosti sa građanima koji subotom protestuju u Beogradu pod parolom „Jedan od pet miliona“.

U Kragujevcu se okupilo oko 1.000 ljudi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.