U trendu

Jednaku ulica, Mileni i Gagi skver. . .

BEOGRAD – Na sutrašnjoj sednici Skupštine grada Beograda ulicu će dobiti Ljuban Jednak, jedini preživeli u ustaškom masakru u crkvi u Glini 1941. godine, Milena Dravić i Dragan Nikolić dobiće skver Milene i Gage, park će dobiti Mika Oklop, a spomenike Mihailo Pupin i Dušan Radović, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je rekao da su inicijativu da Ljuban Jednak dobije ulicu podneli Aleksandar Vučić u svojstvu građanina i građani Busija, preneo je Gradski sekretarijat za informisanje.

„Od sutra dosadašnja Imotska ulica u Gradskoj opštini Voždovac preimenuje se u Ulicu Ljubana Jednaka, Srbina koji je jedini preživeo u jednom od najsvirepijih i najmonstruoznijih pokolja srpskog naroda na teritoriji nacističke NDH u Drugom svetskom ratu, koje su ustaške vlasti izvršile u noći između 28. i 29. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine u glinskoj crkvi Presvete Bogorodice, ubivši tom prilikom oko 1.700 ljudi“, rekao je Vesić.

Istakao da će se pred odbornicima naći i predlog odluke da se javnoj površini na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja dodeli naziv Skver „Milene i Gage“, po glumcima Mileni Dravić i Draganu Nikoliću i podsetio da je taj predlog on lično predložio kao građanin.

Dodao je da će na njegov predlog park u Bulevaru kralja Aleksandra br. 84 na uglu sa ulicom kneginje Zorke dobiti naziv Park Mile Oklopa.

„Spomenik na Topličinom vencu dobija Dušan Radović. Inicijativu za podizanje spomenika podneo je Inicijalni odbor, koji čine akademik Matija Bećković, prof. dr Milivoj Nenin, pesnik Ljubivoje Ršumović, reditelj Miloš Radović i prof. dr Zorica Hadžić, i ona će sutra biti prihvaćena“, rekao je Vesić.

Dodao je da će Mihajlu Pupinu, naučniku i pronalazaču, biti podignut spomenik ispred zgrade Tehničkog fakulteta u Beogradu.

„Poziciju spomenika predložio je Elektrotehnički fakultet imajući u vidu da se nalazi ispred objekta Tehničkog fakulteta u Bulevaru kralja Aleksandra 73 u Beogradu, koja se nalazi u okviru kulturnog dobra i koja predstavlja prvi namenski zidan objekat za smeštaj tehničkih fakulteta“, objasnio je Vesić.

On je rekao da će Beograd nastaviti da neguje kulturu sećanja na sve važne događaje iz naše istorije kao i pojedince koji su dali doprinos razvoju kulture i društva našeg grada.

„Beograd se više ne stidi svoje istorije već je sa ponosom neguje i čuva“, poručio je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar