Jeremić ulazi u trku posle Božića

Bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić planira da objavi kandidaturu za predsednika Srbije odmah posle Božića, saznaju “Večernje novosti“.

“Iako ga je iznenadio istup ombudsmana Saše Jankovića, koji je u sredu najavio da će se kandidovati za predsednika, Jeremić ne odustaje od već razrađene predizborne strategije. A ona, prema našim informacijama, uključuje ne samo kampanju za šefa države, već i za eventualno vanredno glasanje za parlament“, piše beogradski list.

Naime, postoji opcija da Jeremić, u slučaju izbora za Skupštinu, nastupi sa svojom listom.

“Bivši šef diplomatije uveliko priprema front stranaka i pojedinaca u Srbiji na čiju podršku računa i koji bi na izbore izašli pod jednim političkim „kišobranom“, odnosno kao novoformirani pokret ili grupa građana. Ideja mu je i da, prilikom obelodanjivanja kandidature za predsednika, javnosti, kao članove svog tima, predstavi i zvučna imena svetske politike koja će ponuditi rešenja za neke od ključnih problema Srbije, pre svega u ekonomiji“, navodi se.

U taborima Jeremića i Jankovića, kako se dodaje, smatraju da dva, uslovno rečeno, opoziciona, odnosno građanska kandidata neće dovesti do rasipanja glasova i ići naruku adutu vlasti.

“Prema našim informacijama, nezvanično su se dogovorili da ko od njih dvojice prođe u drugi krug, dobije podršku onog drugog. Međutim, odluka da obojica uđu u trku za Andrićev venac već nagoveštava nove rascepe u strankama opozicije. Jer, Jeremić zasada računa na podršku SDS Borisa Tadića, delove DS i DSS, pokrete, stranke i pojedince okupljene u Narodnoj koaliciji za predsedničke izbore (među kojima su i Sanda Rašković Ivić i Dijana Vukomanović), ali i na biračko telo socijalista, čije glasove očekuje u drugom krugu. S druge strane, Janković se uzda u „Dosta je bilo“ i DS, koja će tek posle novogodišnjih praznika doneti odluku o kandidatu. Među demokratama postoje tri struje: jedna koja je za Jankovića (za to se, između ostalih, zalažu Gordana Čomić i Nataša Vučković), druga, za Jeremića, o čemu otvoreno u stranci govore Jovan Marković i Borislav Novaković, i treća koja želi lidera Dragana Šutanovca za kandidata. Lider LDP Čedomir Jovanović smatra da ideju zajedničkog kandidata opozicije ruši najavljena kandidatura Jankovića i potencijalna kandidatura Jeremića“, zaključuju “Večernje novosti“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.