U trendu

Joksimović: Mađarska dobar i iskren prijatelj Srbije

Mađarska je jedan od najiskrenijih prijatelja Srbije i snažno podržava njen evropski put, poručili su danas nakon sastanka u Budimpešti ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto.

Mađarska je jedan od najboljih i najiskrenijih partnera Srbije na putu ka EU i pokazala je da vodi računa o regionu i da iz najiskrenijih pobuda podržava integraciju Srbije u Uniju, poručila je Joksimović.

Ona se nada da će Srbija do kraja godine otvoriti još nekoliko poglavlja.

„Mađarska nam pruža podšku i mislim da je objektivno zaslužujemo. Mislimo da nije dobro usporavati put Srbije zbog onoga što je aktuelni trenutak u kom se nalazi EU i zato cenimo mađarski pristup i podršku“, rekla je Joksimović.

Na sastanku je, navela je, bilo reči i o mogućnostima da dve zemlje, kao susedi, konkurišu za evropske fondove i razne projekte u prekograničnoj sardanji, kako bi život građana bio bolji, što bi i trebalo da bude i šustina evrointegracija.

Ona je istakla da je važna saradnja i dobri odnosi sa Mađarskom, kao prvim susedom i zemljom čija je nacionalna manjina zastupljena u Srbiji i potpuno je uključena u politički život.

Joksimović se zahvalila mađarskom ministru što je ponovio reči sa sednice na kojoj su otvarena poglavlja – da se Srbija iz najbojih razloga trudi da unapredi položaj manjina i da je to nešto čime Srbija ne trguje.

„To je naše iskreno opredeljnje i nadamo se da će i druge zemlje shvatiti da je to jedini put i način saradnje koji vodi do stabilnosti“, podvukla je Joksimović.

Ona je rekla da će Srbija nastaviti politiku humanitarnog pristupa migrantskoj krizi, ali je istakla da razume Mađarsku i slaže se da je potrebna sveobuhvatna politika EU koja će rasteretiti balkansku rutu.

„Srbija je učinila mnogo od početka migrantske krize, a sa Mađarskom imamo veoma dobru saradnju. Biće izazova i zato je redovna komunikacija značajna“, ukazal je Joksimović, zahvalivši na pozivu da poseti Mađarsku.

Srbija, kako je reka, shvata evropske intergacije kao deo unutrašnje ravzojne politike, a ne samo spoljne, te bi članstvo bilo kruna tog značajnog projekta.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Sijarto rekao je da Mađarska podržava evropske integracije Srbije i da će učiniti sve da se pregovori završe što pre.

On je pozvao institucije EU da do 2020. godine završe pregovore o priključivanje sa Srbijom i istakao da je neprihvatljiva namera bilo koje institucije ili države članice EU koje žele da uspore proces evropskih integracija Srbije.

„To nećemo prihvatiti, bilo da je reč o institucijama ili državama članicama. Smatramo da postoje svi uslovi da se sva poglavlja u pregovorima otvore“, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministarkom Joksimović.

On je srpskoj ministarki zahvalio što je njena prva poseta inostranstvu u novom mandatu baš Budimpešti, jer to, kako kaže, pokazuje koliko je tesna mađarsko-srpska saradnja.

Sijarto je podvukao da je za Mađarsku stabilnost regiona interes od nacionalnog značajna i privredno i bezbednosno.

Osvrnuvši se na mađarsku zajednicu u Srbiji, on je posebno pohvalio činjenicu da je SNS, iako kako kaže, nije imala potrebe za koalicionim partnerima, uključila Savez vojvođanskih Mađara u vlast i na republičkom i na pokrajinskom nivou i zahvalio na tome premijeru Aleksandru Vučiću.

„To su gestovi zbog kojih bi, kad bi ih svaka susedna država učinila za manjine, karpatski basen bio srećnije mesto“, primetio je Sijarto.

Na sastanku je bilo reči i o energetici i raznovrsnosti energetskih izvora, a postignut je dogovor da se poboljša energetska bezbednost i pospeše istraživanja u pograničnom predelu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar