U trendu

Joksimović: Srbija poštuje obaveze iz evropskih integracija

Srbija prilikom donošenja spoljnopolitičkih odluka uzima u obzir svoju stratešku orijentaciju ka članstvu u EU, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović povodom izjave ambasadora Velike Britanije Denisa Kifa da bi Srbija trebalo da uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom.

Ona je za list „Danas“ rekla da Srbija u donošenju spoljnopolitičkih odluka istovremeno poštuje i obaveze koje proističu iz evropskih integracija da svoje stavove usklađuje sa deklaracijama EU.

„U istoj izjavi ambasador je podsetio da je pozicija Srbije prema Rusiji poznata. To je još jedna odlika naše politike da partnerima iz EU približimo i obrazložimo naše stanovište“, kazala je Joksimovićeva.

Ona kaže da Srbija poštuje svako mišljenje, ali da na kraju samostalno donosi odluke, posebno vrednujući značaj koji evropska integracija ima za razvoj našeg društva“.

„Znamo da Srbija ima posebne veze sa Rusijom, ali i da je na putu pristupanja EU, a to znači da treba da uskladi spoljnu politiku sa EU“, rekao je Kif u ponedeljak za B92, navodeći da je uloga Moskve u Ukrajini i Siriji negativna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.