U trendu

Jovanović: Zakon o dualnom obrazovanju pretvara Srbiju u zemlju jeftine radne snage

Narodna stranka se oštro protivi usvajanju zakona o dualnom obrazovanju jer bi se njime legalizovala ekonomska eksploatacija maloletnih učenika i Srbija definitivno pretvorila u zemlju jeftine radne snage, ocenio je danas potpredsednik stranke Nikola Jovanović.

On je u pisanoj izjavi naveo da bi davanje prioriteta takvom obrazovanju učinilo da Srbija postane konkurentna jedino u nudjenju niskokvalifikovanih radnika, i to dok se istovremeno suočava sa masovnim odlivom visokokvalifikovanih kadrova.

„Umesto svestrano obrazovane omladine u Srbiji, stvarala bi se polukvalifikovana, poslušna, jeftina, beskrajno zamenjiva radna snaga, koja bi bila odsečena od daljeg napredovanja i usavršavanja“, ocenio je Jovanović istakavši da je aktuelnom režimu je glavna ekonomska politika pretvaranje Srbije u zemlju nadničara u koju dolaze investitori isključivo zato što je srpski radnik slabo plaćen i obespravljen.

Jovanović je naveo da je vizija Narodne stranke da obrazovanje mora biti poluga za izvlačenje Srbije iz siromaštva i sredstvo ljudima da nadju kvalitetne i adekvatno plaćene poslove.

„Narodna stranka se zato zalaže za uvodjenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja, za reformu visokog obrazovanja, kao i za besplatnu prvu godinu studija za sve studente“, istakao je Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar