U trendu

Judita Popović: Tužilaštvo treba da reaguje na objavljivanje fotografija

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović izjavila je da je tužilaštvo trebalo da reaguje na objavljivanje fotografija žrtava za čija se ubistva sumnjiči kriminalna grupa Veljka Belivuka, jer se radi o zloupotrebi dokaza iz krivičnog postupka, što je nedopustivo.

Popović, koja je juče podnela prijave REM-u zbog emitovanja tih fotografija kao i zbog kontinuiranog nasilja u rijaliti programima, rekla je za list Danas da je i to telo bilo „u obavezi da reaguje po službenoj dužnosti, i pre nego što se tako nešto emitovalo“.

„Nije smelo da se dozvoli da ti snimci budu predstavljeni tako širokoj publici, u udarnom terminu. Savet je u obavezi da štiti interes javnosti a zakonske povrede su takve prirode da su direktno suprotstavljene zakonskoj oblasti poštovanja ljudskih prava“, rekla je Popović.

Ona je objasnila da je zaštita interesa javnosti precizirana članom 50 Zakona o elektronskim medijima koji je, kako je rekla, ključan, s obzirom da su prikazani snimci nasilja, mučenja, ubistva, pogotovo što za tako nešto ne postoji programsko ili umetničko opravdanje.

List Danas navodi da REM nije odgovorio na njihovo pitanje da li je bilo i drugih prijava po kojima bi to telo moglo da reaguje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar