U trendu

Junajted grupa: Telenor i Telekom prave kartel za uništenje slobodnih medija u Srbiji

Junajted (United) grupa danas je saopštila da je „zaprepašćena odlukom kompanija Telekom Srbija i Telenor koje su dogovorile saradnju sa ciljem da se unište kablovski operator SBB i Junajted medija, u okviru koje posluju slobodni mediji N1 i Nova S“.

Najavljeno je da će Junajted grupa, koja u Srbiji zapošljava više od 2.700 ljudi, „posle saznanja da o ovom nepoštenom poslovnom savezu postoje dokazi u vidu zvaničnih dokumenata“, podneti tužbe pred domaćim i medjunarodnim pravosudnim organima, a obratiće se i svim relevantnim institucijama u Evropskoj uniji.

Istaknuto je da „učešće Telekoma u kartelskom udruživanju zarad gušenja slobodnih medija u Srbiji nije iznenadjenje, jer Junajted grupa već godinama ukazuje na opstrukcije, pritiske i podmetanja od strane Telekoma, koji je za svoje monopolističko ponašanje uvek imao podršku najviših državnih funkcionera Srbije“.

„SBB je, zbog kvaliteta svojih usluga i najboljeg izbora kablovskih kanala koje distribuira, uspevao da se odupre svim nezakonitim pritiscima od zaustavljanja razvoja, zabrane postavljanja opreme u mnogobrojnim opštinama, progonu od strane različitih inspekcija, do pretnji našim korisnicima koji se ucenjuju radnim mestima da nam otkažu ugovore“, navodi se u saopštenju Junajted grupe.

Dodaje se da je rukovodstvo Telekoma, „posle učešća u svim tim opstrukcijama, sada osmislilo i najnoviji napad kroz partnerstvo sa Telenorom da bi, kako su naveli u svojim zvaničnim dokumentima, stavili tačku na rad naše kompanije i tako nas prognali iz Srbije“.

Ocenjeno je da je „neshvatljiv postupak Telenora, koji ima saznanja kroz kakva podmetanja u poslovanju u Srbiji prolazi Junajted grupa, da se i pored toga kao evropska kompanija kojoj su dobro poznati zakoni slobodnog tržišta odluči na partnerstvo čiji je cilj da se druga privatna kompanija finansijski ošteti i da slobodni mediji ostanu bez novca i prestanu sa emitovanjem programa“.

„Iako je nezakonito da državna kompanija bude posredni ili neposredni vlasnik medija, kompanija Telekom iz godine u godinu povećava svoj uticaj u medijima. Telekom je otišao i korak dalje i neskriveno želi da postane jedini ‘isporučilac medijskog sadržaja’, odnosno da uspostavi monopol u sferi javnog informisanja“, navela je Junated grupa i dodala da u svim nezakonitim aktivnostima Telekom sve vreme ima bezrezervnu podršku vlasti.

Sada se, po njihoj oceni, „u posao uvodjenja gradjana Srbije u potpuni medijski mrak uključila i češka kompanija Telenor, zbog čega bi najveću cenu mogli platiti gradjani Srbije koji ne bi imali mogućnost da se istinito informišu“.

Junajted grupa je potvrdila da je nedavno institucijama Evropske unije poslala „nesporne dokaze i činjenice o netržišnom ponašanju Telekoma u Srbiji i zakonski neprihvatljivoj pomoći ovoj kompaniji od strane svih državnih organa“.

Ta poslovna grupacija je najavila da će zbog najnovijih dokaza morati da ukaže i da se „u pakt za pokušaj“ njenog uništenja uključila i jedna evropska kompanija u vlasništvu Petra Kelnera“.

Junajted grupa je podsetila da je vodeći telekomunikacioni i medijski operator u Jugoistočnoj Evropi koji posluje u osam zemalja, i da ni u jednoj nije nailazila na opstrukcije i nezakonite pritiske kao što je to slučaj u Srbiji.

Ta kompanija je uložila u Srbiji skoro 900 miliona evra, a samo u prošloj godini više od 80 miliona evra.

„Ukoliko se odupremo svim nezakonitim napadima i sabotažama u razvoju kojima smo svakodnevno izloženi, nastavićemo sa investicijama u Srbiji ulažući 240 miliona evra u naredne tri godine“, najavila je u saopštenju Junajted grupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.