U trendu

Jurić: Posle kamanje, potpisi za referendum

BEOGRAD – „Ćutanje nije rešenje. Zaštitimo decu“, „160.000 nije dovoljno?“ i „Koliko još dece treba da izgubimo da bi se promenio jedan zakon?“ – poruke su i pitanja Fondacije „Tijane Jurić“ na bilbordima u 20 gradova Srbije koja su, kaže osnivač Fondacije Igor Jurić, indirektno namenjena Vladi.

Ukoliko ni ova kampanja ne dobije odgovor države, Jurić kaže za Tanjug da će početi prikupljanje potpisa da pitanje za izmenu krivčnog zakona i uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece i žene postane referendumsko pitanje.

Naime, Fondacija je dosada prikupila više od 160.000 potpisa građana Srbije za izmenu tog krivičnog zakona.

„Mi smo se ovim porukama indirektno obratili Vladi Srbije, zato što Vlada nema pravo da ignoriše ovakvu ideju jednog velikog broja građana naše zemlje. Mislim da na ovaj način pokazujemo da nismo dovoljno demokratsko društvo“, rekao je Jurić.

Kaže da Vlada često sama poziva građane da aktivno učestvuju u demokratskim procesima i dodaje da je Fondacija uradila sve po zakonu, prikupila pet puta više potpisa nego što je propisano za izmenu zakona i da na to nije dobila nikakav odgovor.

„Onda se osećaš poniženo i povređeno. Ja imam pitanje ‘šta mi kao građani treba da uradimo, koliko potpisa da skupimo, šta je potrebno da se naš glas računa u ovoj zemlji?'“, zapitao se Jurić.

Upitan da li je dobio odgovore od Vlade Srbije i Ministarstva pravde, kaže da je dobijao klasične odgovore i podršku rečima.

„I danas sam video jednu izjavu ministarke pravde Nele Kuburović koja je izjavila da je doživotna kazna opomena i da jeste nešto što bi trebalo da zaživi, međutim, od te podrške rečima mi nemamo ništa“, ukazao je Jurić.

Najavio je da će kampanja trajati mesec dana, a da je sledeći korak, ukoliko kampanja ne dobije odgovor, početi prikupljanje potpisa, na čemu se, kaže Jurić već radi, da to postane referendumsko pitanje.

Ističe da će se pre toga obratiti još jednom, predsednici Narodne skupštine, narodnim poslanicima, poslaničkim grupama, predsedniku zemlje i premijerki, kako bi ukazao, ističe, da volja građana nije uslišena.

„Kao otac koji je izgubio dete, kao otac koji ne želi da se ta tragedija ponovi, smatram da je to i moja moralna obaveza da se neke stvari pomere sa mrtve tačke i koliko god mi imali problema u našem društvom smatram da su nam deca najbitnija i da je ovo najvažnije pitanje“, zaključio je Jurić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.