Jutarnji list piše o mogućnost da se papa sprema za Beograd da bi Stepinac bio proglašen svetim

Papa Franja se sprema u Beograd da bi kardinal Alojzije Stepinac konačno bio proglašen svetim, piše danas zagrebački Jutarnji list sa znakom pitanja u naslovu članka u kome navodi da otkriva šta se dešava iza kulisa.

Poslednjih nekoliko nedelja u trouglu Vatikan – Beograd – Zagreb dogodile su se neke intrigantne stvari koje su zagolicale maštu, pogotovo jer se po ustaljenom crkvenom „pravilu“ sve odvija polako i uz puno „čitanja izmedju redova“, navodi Jutarnji list.

Taj zagrebački dnevnik dodaje da je jedna od glavnih stvari koja bi se mogla pročitati ili se valja iza brda iz te usporene, ali aktivne vatikanske diplomatske aktivnosti, jeste mogući dogovor posete papa Franje Beogradu.

U okviru toga, navodi list, izvire i neizbežno pitanje koje već dugo „tišti“ hrvatsku Crkvu, a već se prelilo i postaje važno nacionalno i političko pitanje – a to je konačno proglašenje Alojzija Stepinca svetim, a koje je kamen spoticanja u odnosima dveju crkava ne samo na ovim prostorima nego i u odnosima Vatikana sa Srpskom pravoslavnom Crkvom.

List ukazuje i da poseti pape Beogradu postoje niz otežavajućih okolnosti.

Kako navodi Jutarnji list, u poslednje vreme se poklopilo nekoliko susreta i poseta i zanimljivih istupa koji izazivaju pažnju.

Sredinom oktobra apostolski nuncije u Hrvatskoj, monsinjor Djordjo Lingua posetio je povodm praznika Svete Terezije požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, da bi zatim, za javnost pomalo nenadano, zajedno s njim i pakračko-slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom posetio Jasenovac te u tamošnjoj crkvi Setog. Nikole predvodio ekumensku molitvu.

Isto tako početkom novembra i sam papa Franja je dao intervju beogradskoj Politici, što mnogi vide kao najavu njegove posete, za koju se naravno ne zna kada bi se mogla dogoditi. No, crkva je institucija gde vreme drugačije teče, piše Jutarnji list.

Poseta pape Franje Beogradu je, zna se već dugo, njegova davna želja, i to zbog papine ekumenske politike, pogotovo uspostave saradnje i veza s pravoslavljem, a SPC se uz Rusku pravoslavnu crkvu smatra vrlo jakom i uticajnom crkvom, kao poseta zemljama u kojima je katolička zajednica u manjini.

Podseća se da je još 2018. godine državni sekretar Svete Stolice, kardinal Pjetro Parolin posetio Srbiju i već se tada nagadjalo da je došao da ispita teren da li je poseta uopšte ostvariva.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je, u nedavnom intervjuu agenciji IKA, odgovarajući na pitanje o mogućoj poseti Pape Beogradu, baš kroz poteze glavnog sekretara Parolina, istakao da u „nekim malim dogadjajima ne gledaju prevelike stvari“. Državni sekretar, kaže nadbiskup Hočevar, „nije došao pripremati put za papin dolazak“, ali je potvrdio da je „normalno da Sveti Otac želi doći“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.