U trendu

Kad boli tu je anesteziolog da pomogne

BEOGRAD – Posao anestiziologa nije samo da ukloni bol pacijentu tokom operacije, već da brine o njemu i posle operacije, da leči pacijente od akutnog i hroničnog bola, a šta sve zaprav radi anesteziolog i zašto je važan, građani su danas mogli da saznaju u Knez Mihajlovoj ulici gde je Udruženje anesteziologa i intenzivista Srbije počelo obeležavanje „Meseca anesteziologa u Srbiji“ pod sloganom „Naša briga je da budete bezbedni i bez bola“.

Predsednica Udruženja Vojislava Nešković kaže da obično ljudi misle da anesteziolog samo „uspavljuje i budi“, i istakla da je taj posao mnogo složeniji.

Anesteziolog zapravo priprema pacijente za operaciju, brine da pacijent ne bude samo obezboljen tokom operacije, već da bude i stabilan do kraja operacije.

„Anesteziolog brine i o pacijentima posle operacije, brine o pacijentima koji su u urgentnim stanjima, leče pacijente od akutnog i hroničnog bola. Naša oblast delovanja sve više se širi, tako da je i naš moto ‘da budete bezbedni i bez bola'“, kaže Neškovićeva za Tanjug.

Anesteziologija je jedna od deficiratnih specijalizacija, a sagovornica Tanjuga kaže da u Srbiji na 100.000 stanovnika dolazi 10 anesteziologa, što je „prihvatljiv broj“.

Podseća da razvijene zemlje imaju na 100.000 stanovnika 20 , a neke čak i 30 anesteziologa, te da je poželjno da i u Srbiji bude više anesteziologa kako bi mogli da pokriju sve potrebe pacijenata.

„Anestezija je veoma deficitarna specijalizacija, ali ne samo u Srbiji, već u celom svetu jer nigde nema dovoljno anesteziologa. Prosto, mi smo struka koja se razvija, koja je mlada i ono čime se mi bavimo postaje veoma značajno“, pojasnila je Vojislava Nešković.

Tokom današnjeg druženja s građanima sprovedeno je i istraživanje među građanima „Koliko znamo šta radi anesteziolog“.

Rezultati istraživanja biće predstavljeni 23. novembra na Simpozijum o bezbednosti bolesnika, koji se održava u sklopu XIII kongresa anesteziologa i intenzivista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar