Kada će za starije od 65 prestati da važi zabrana kretanja?

Sa vanrednog stanja sredinom ove sedmice u Srbiji se prelazi na vanredne mere, što, između ostalog, znači ukidanje policijskog časa, ali još nema jasnog odgovora na pitanje kada će zabrana kretanja prestati da važi za starije od 65 godina.

Epidemiolog dr Predrag Kon je, na pitanje da li ukidanje policijskog časa znači da će stariji od 65 godina koji su u radnom odnosu moći da idu na posao, rekao da to zavisi od odluke samih firmi, kao i zakona.

Dodaje da u okviru proglašenja epidemije mogu da se definišu određene kategorije građana koje su u posebnom riziku.

„Sa vanrednog stanja prelazimo na vanredne mere u okviru proglašenja epidemije od posebnog značaja“, rekao je Kon.

Dr Darija Kisić Tepavčević, član državnog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, kaže da struka preporučuje starijima da se paze, manje kreću, drže distancu, ali nije precizirala da li se i kada zabrana ukida.

„Neki su zaboravili da je paralelno sa uvođenjem vanrednog stanja proglašena epidemija od velikog javnog zdravstvenog značaja. Samo proglašenje epidemije, što se nije desilo mnogo puta u istoriji, znači da postoje mogućnosti da se uvode određene mere za kategorije ljud koji su pod najvećim rizikom. To znači da bi se praktično mogla zadržati, u zavisnosti od epidemiološke situacije, većina mera. Ali neće biti zabrane, biće samo stručna preporuka, sa tačno obrazloženim razlozima zbog čega je to tako“, rekla je Kisić za Prvu tv.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.