U trendu

Kako se u Srbiji slavi otkaz? Uz trubače (video)

Orkestar trubača Aleksandra Milića iz Ivanjice svirao je danas na uručenju 44 otkaza u preduzeću „Špik iverica“, koje posluje u okviru kompanije „Fantoni“ iz Italije.

– Ovo se nikada do sada nije desilo. Svirali smo veselja, svadbe, rođendane, pa nažalost i sahrane, ali otkaze do sada nismo svirali nikome – kaže trubač Milić.

Firma „Špik iverica“ privatizovana je novembra 2006. godine i od tada su ukinuta mnoga radna mesta, a obim posla se nije smanjivao. Tokom 2018. godine rađen je socijalni program, u okviru kog je otpušteno 40 radnika. Novom sistematizacijom bez posla su ostala još 44 radnika, a kako tvrdi Zoran Ćeriman koji je u ovoj fabrici proveo više od 30 godina, postojala su i druga rešenja ali za njih nije bilo sluha.

– Ovakav način opraštanja od fabrike u kojoj smo proveli život, je u stvari taj naš srpski inat da pokažemo da smo  neuništivi, iako nam niko od nadležnih nije pomogao. Ne znamo kako ćemo dalje i čime hraniti porodice, ali bar uz pesmu da se rastanemo jer smo u firmi proveli najlepši deo života, delili dobro i zlo – rekao je sada već bivši radnik za portal Infoliga.rs.

– To malo novca što smo uspeli da sakupimo od naših „praznih džepova“ izdvojili smo da obeležimo ovaj dan kada ostajemo bez posla a uskoro i bez fabrike koja je bila za ponos Srbije – kaže Radosav Grujović.

Uz pesmu „Oj drugovi je l’ vam žao“ radnici koji su dobili otkaze veselili su se mada , kako kažu, to je samo inat ali im duša plače za onim lepšim vremenima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)