U trendu

Kakva nas jesen čeka: Velika prognoza koja će obradovati mnoge

Jesen je stigla jutros u tri sata i tri minuta. U isto vreme, za stanovnike južne Zemljine polulopte počelo je proleće.

Pomoćnik direktora RHMZ Goran Mihajlović rekao je za RTS da se tokom vikenda i početkom naredne sedmice očekuju maksimalne temperature između 20 i 25 stepeni, uz košavu, odnosno pojačan južni i jugoistočni vetar.

„Do kraja meseca bi se zadržao ovaj trend nešto toplijeg vremena nego prethodne sedmice u odnosu na zahlađenje koje smo imali u prethodnim danima“, dodaje meteorolog.

Ne očekuje obilne padavine, a u nedelju posle podne, ponedeljak i utorak može da bude mestimično kiše i lokalnih pljuskova, ali ne velikih.

Prvi mraz se očekuje već u subotu ujutru, ali će nakon toga sedam dana biti toplija jutra, pa se mrazevi mogu ponovo očekivati u prvoj polovini oktobra.

Miholjsko leto „pod znakom pitanja“

Mihajlović je napomenuo da je miholjsko leto u Srbiji „pod znakom pitanja“

„Ima izgleda da bi u prvoj polovini oktobra bilo nešto više padavina, istina za ceo oktobar one bi bile u granicama proseka, između 40 i 60 milimetara, na planinama do 80. Topli period bi bio ipak ovaj prvi deo oktobra, odnosno prvih sedam dana, tako da sam period oko Miholjdana, koji je 12. oktobra, neće biti topao, ne možemo reći da ćemo imati miholjsko leto kakvo smo očekivali ili kako smo navikli da imamo“, kaže Mihajlović.

„Jesen nešto toplija od proseka“

Pomoćnik direktora RHMZ-a kaže da se očekuje nešto toplija jesen od višegodišnjeg proseka.

„Srednja temperatura bila bi jedan stepen iznad prosečnih vrednosti, a što se tiče padavina, one bi bile negde u granicama proseka, između 140 i 190 milimetara za ova tri meseca (septembar, oktobar i novembar)“, navodi Mihajlović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar