U trendu

Kancelarija za KiM: Obijena crkva u opštini Gnjilane, potrebna zaštita verske baštine

Kancelarija Vlade za Kosovo i Metohiju saopštila je da je sinoć obijena pravoslavna crkva u opštini Gnjilane i da je to sedmi pravoslavni objekat na Kosovu i Metohiji koji se u prethodne dve nedelje našao na meti pljačkaša.

Kancelarija je u saopštenju zatražila od „nadležnih institucija samouprave u Prištini i medjunarodnih snaga“ da ozbiljno shvate te napade i pojačaju bezbednost verske baštine na Kosovu i Metohiji.

U sopštenju je precizirano da su nepoznati počinioci u toku noći obili crkvu Svetog Marka u Šilovu u opštini Gnjilane, iz koje su ukrali novac iz blagajne i ozvučenje velike materijalne vrednosti.

Dodaje se da su kradju primetili članovi crkvenog veća, koji su izrazili veliku zabrinutost zbog učestalog napada na verske objekte na teritoriji Kosova i Metohije.

Podseća se i da su prethodno obijene i opljačkane crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu i Svete Trojice u Partešu na Zadušnice, zatim nedelju dana kasnije crkva Svete Nedelje u selu Gornja Gušterica, u opštini Gračanica.

„Vandali se nisu ni tu zaustavili pa su dan kasnije obili i opljačkali još dve crkve u opštini Štrpce, Svetih 40 Mučenika Sevastijskih i hram Svetog Dimitrija. Nasilnici su upali i u parohijski dom u selu Vitomirica, u opštini Peć i ukrali vredan gradjevinski materijal“, navodi se u saopštenju i dodaje da su sve navedene pravoslavne crkve su pretrpele veliku materijalnu štetu, demolirane su, ukraden je novac i vredne crkvene relikvije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izrazila je brigu zbog učestalih napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, čiji intenzitet prethodnih nedelja „izaziva dodatnu sumnju u motive i cilj tih napada“.

„Zahtevamo da se bezbednost crkvene i verske baštine na Kosovu i Metohiji podigne na viši nivo, jer za tim očigledno postoji snažna potreba“, naveli su iz Vladine Kancelarije.

Kancelarija je dodala da očekuje da nadležne institucije samouprave u Prištini, kao i medjunarodne snage kojima je povereno očuvanje mira i sigurnosti na prostoru Kosova i Metohije, najozbiljnije shvate seriju napada kojima su izložene srpske crkve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.