U trendu

Karavan Digitalna ekspedicija stigao u Vranje, naručuj elektonski i sa pijace

Karavan „Digitalna ekspedicija“ posetio je danas Vranje, gde su gradjani upoznati sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić rekao je na otvaranju manifestacije da je Vranje 13. grad koji je karavan posetio i dodao da će žitelji Vranja tokom vikenda imati priliku da se bliže upoznaju sa svim prednostima koje sa sobom nosi digitalni svet.

Antić je istakao da je karavan „Digitalna ekspedicija“ jedan od najozbiljnijih i najvažnijih projekata Vlade Srbije.

„Mi smo zadnjih nekoliko godina godina navikli da pobedjujemo na svim frontovima, na izgradnji auto-puteva, komunikacijsko-strategijske mreže, podizanju nivoa životnog standarda, kulture i sporta. Uspeh moramo da pravimo i na novim vrednostima, naročito na digitalnoj pismenosti“, naglasio je Antić.

On je istakao da će gradjani morati da se navikavaju na savremen način života jer živimo u 21. veku.

„Ljudi u Vranju su navikli da subotom idu na pijacu i to je navika koja će se teško prevazići, ali vremenom će se morati da naviknu da stvari naručuju elektronskim putem. Da im neko iz marketa ili velikog tržnog centra donese namirnice koje će naručiti iz dnevne sobe ili kuhinje“, izjavio je Antić.

Vanja Banković iz organizacije „Propulsion“ je kazala da je karavan „Digitalna ekspedicija“ pokrenut nakon što su istraživanja pokazala da je indeks digitalne pismenosti u 2020. godini opao u odnosu na 2019. godinu.

„Izbijanjem epidemije gradjani su bili primorani da koriste digitalne alate i shvatili su koliko imaju ili nemaju te veštine, koliko je potrebno da se ove veštine produbljuju. Tako da smo mi kroz istraživanje shvatili da je karavan „Digitalne ekspedicije“ neophodan i to ne samo u Beogradu, već širom Srbije“, istakla je Banković.

Kako je kazala, epidemija je pokazala da je svim gradjanima neophodna medijska i digitalna pismenost.

„Mladi su najizloženiji negativnim uticajima na internetu, a sa druge strane stariji gradjani imaju problem samih digitalnih veština“, rekla je Banković.

Ona je dodala da će po završetku karavana biti objavljeno koliko je gradjana otvorilo naloge na e-uprava.

Predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković rekao je da se lokalna samouprava tog grada trudi da drži korak i da omogući gradjani da što više toga obave elektronskim putem.

Tričković je dodao da je Vranje prepoznat kao grad u kome gradjani mogu da koriste pogodnosti koje donosi e-uprava.

Tokom narednih mesec dana karavan „Digitalna ekspedicija“ posetiće još i Pirot, Sjenicu i Rašku.

Karavan je zajednički projekat Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a pokrenut je na inicijativu kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar