U trendu

Oprez: kasetne bombe i dalje rasejane po Srbiji

Na današnji dan pre 20 godina NATO avijacija na centar Niša izručila je kasetne bombe. Poginulo je 16 ljudi, među njima i jedna trudnica, a 18 je teško ranjeno, piše portal Radio televizije Srbije.

Demineru Slađanu Vučkoviću je kasetna bomba raznela ruke i deo noge prilikom čišćenja terena na Kopaoniku. On za RTS kaže da od kasetnih bombi najčešće stradaju civili.

Slađan Vučković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je kasetna bomba dizajnirana tako da, kada se izbaci iz aviona, prilikom udara u zemlju ima ubojno dejstvo u prečniku od 15 metara.

Ističe da mnoge bombe namerno ne eksplodiraju odmah, čime se izaziva latentna opasnost dugo godina posle toga.

Vučković navodi da od kasetnih bombi najčešće stradaju civli, koji čine 90 odsto žrtava a od toga tri odsto su deca.

Kao primer je naveo čoveka u niškom naselju Duvanište koji je pre pet ili šest godina nastradao us vom voćnjaku od kasetne bombe.

Slađan Vučković kaže da su takve bombe veoma opasne i da od njih ginu vrhunski demineri i stručnjaci koji su obučeni.

„Ona možete misliti koliko je to zlo prema civilima koji ne znaju šta je kasetna bomba“, rekao je Vučković.

Izneo je podatak da je 20 godina nakon NATO agresije, 2,5 miliona kvadratnih metara teritorije Srbije kontaminirano od kasetnih bombi. Osim toga na još 150 lokacija su nađene avio-bombe i rakete velikog kalibra.

Iako je Srbija zagovornik Konvencije o zabrani kasetne municije, Vučković navodi da beograd tu konvenciju još uvek nije potpisao. Dodaje da je to jedini međunarodnopravni dokument pod okriljem UN-a koji se bavi naoružanjem ali koji pruža podršku žrtvama.

NATO avijacija zasula je centar Niša kasetnim bombama na današnji dan pre 20 godina u 11.20.

(RTS)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)