U trendu

Katastrofične najave meteorologa

Dugoročna prognoza stručnjaka predviđa da će potencijalni prodor hladnog vazduha sa istoka i severa u kasnoj jeseni doneti obilniji sneg iz Mađarske i Rumunije u BiH i Srbiju.

Na jesen nam stižu poplave i oluje?

Američka kompanija koja se bavi vremenskim prognozama „Aku veder“ objavila je sezonsku prognozu za Evropu za jesen 2019. godine, prema kojoj se predviđa da će povremene oluje, koje su se javljale u Italiji i na Balkanu, da se nastave i tokom jeseni, s jakim kišama koje mogu da uzrokuju poplave i klizišta, a po svemu sudeći, ovakav scenario čeka i Srbiju!

Kako navode američki meteorolozi, kako jesen bude odmicala, smanjivaće se rizik od jakih grmljavina, ali opasnost od jakih i obilnih pljuskova će se nastaviti. Dodaje se da će ih najviše biti u oktobru i novembru, a prema njihovim predviđanjima, očekuje se da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine.

Oni naglašavaju da će potencijalni prodor hladnog vazduha sa istoka i severa u kasnoj jeseni doneti obilniji sneg iz Mađarske i Rumunije u BiH i Srbiju.

Negativan uticaj na poljoprivredu

– Često nestabilno vreme imaće negativan uticaj na poljoprivredu i spoljne aktivnosti u ovom regionu – rekao je meteorolog Tajler Rojs. Američki stručnjaci kažu i da jesen može početi blagim temperaturama, ali se predviđa da će udari hladnog vazduha biti učestaliji od oktobra do novembra.

S druge strane, Republički hidrometeorološki zavod na svom sajtu u dugoročnoj prognozi predviđa prosečno topao i malo suvlji oktobar, topliji i prosečno vlažan novembar, blaži i prosečno vlažan decembar i januar.

Meteorolog „Veder tu ambrela“ Đorđe Đurić kaže za Kurir da je jako nezahvalno govoriti o sezonskim i dugoročnim prognozama, kao i da su preciznije one za kraći vremenski period, od sedam do deset dana.

Prerano je sada prognozirati

– Kratkoročne i dugoročne prognoze rade se na sličan način pomoću matematičkih modela. Dugoročne se mogu raditi i metodom sličnosti, ali se ta metoda manje koristi. U ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću da tvrdim kakva nas jesen čeka – navodi Đurić.

On dodaje da i ukoliko se ostvare prognoze američkih meteorologa, Srbija ne treba da se plaši jakih oluja, jer su one kod nas karakteristične za proleće i leto.

– Kako jesen dolazi, hladi se kopno i drugačiji su procesi atmosfere i broj dana sa snažnim grmljavinskim olujama je sveden na minimum. Što se padavina tiče, iako ih tokom jeseni ima manje u odnosu na proleće, one zavise od uticaja ciklona. Ukoliko položaj ciklona bude takav, onda može doći do obilnih padavina, ali je prerano sada prognozirati. Kada su poplave u pitanju, Srbija zasad ne treba da brine jer je na rekama trenutno nizak vodostaj, u ovom trenutku je ta opasnost minimalna – zaključuje sagovornik.

(Novosti.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)