U trendu

„Kentkart“ pokreće postupak za zaštitu svoje investicije

BEOGRAD – Privatni partner Grada Beograda za naplatu karata u javnom gradskom prevozu, turski „Kentkart“ saopštio je danas da namerava da pokrene spor protiv Srbije zbog, kako navode, zaštite svoje investicije.

Oni u saopštenju navode da su na osnovu bilaterarnog međunarodnog ugovora republičkim organima uputili obaveštenje o nameri pokretanja spora protiv Srbije, a zbog kako navode, povrede ugovora od strane Grada Beograda, kao ugovorne strane u javno-privatnom partnerstvu.

„Kentkart“ navodi da su odbili da potpišu sporazumni raskid ugovora sa gradom, jer kako kažu, predviđa raskid 11 godina pre isteka roka i bez naknade štete.

Oni navode i da su odbili da učestvuju, kako kažu, u „stvaranju privida prestanka partnerstva“.

„Kentkart“ navodi i da se obraćaju nadležnim organima Republike Srbije, jer je to po bilateralnom ugovoru obaveza pre pokretanja međunarodne arbitraže, kao i obaveza investitora i države da nastalu situaciju reše mirnim putem.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su 21. februara rešenje o davanju saglasnosti za raskid ugovora sa turskim „Kentkartom“ o naplati prevoza.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je tada da će ugovor sa „Kentkartom“ biti raskinut i da će posle 12 godina kontrola i naplata karata u javnom prevozu biti vraćena pod upravu Grada Beograda.

Šapić je tada rekao da se nakon usvajanja odluke u Skupštini grada stiču uslovi da za raskidanje ugovora sa turskim konzorcijumom Kentakart.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar