U trendu

Klinika za kardiohirurgiju u Nišu operacijama vikendom eliminisala listu čekanja

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić je objavio da je ta klinika uspela da posle gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda eliminiše liste čekanja za kardiovaskularne operacije.

„Nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu ubuduće neće čekati operaciju duže od pet do 15 dana. Lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla je u listu zakazivanja na kojoj se sada nalaze 42 bolesnika“, naveo je Milić na svom Fejsbuk profilu.

Prema njegovim rečima, na takve operacije se prošle godine čekalo od tri meseca do pola godine.

Milić je istakao da je u prvih 100 dana ove godine urađeno ukupno 248 operacija, prošle godine za isto vreme 117, a u odnosu na 2022. duplirani su i brojevi operacija, pregleda i hospitalizacija.

„Jedino je stopa smrtnosti ostala ista, ispod dva odsto uključujući i hitne slučajeve. Niko od pacijenata koji je operisan tokom vikenda nije preminuo, a bilo je sumnje da se vikendom gubi koncentracija u radu pa samim tim da pada i kvalitet rada“, naveo je Milić.

On je kazao da je zahvalan nadležnima što su Klinici za kardiohirurgiju obezbedili dovoljno potrošnog materijala da eleminiše liste čekanja, iako zvanično odobrenje za dopunski rad nikada nisu dobili.

„Sve ove rezultate postigla je ista ekipa ljudi sa istim ili čak nešto manjim brojem izvršioca u odnosu na prošlu godinu. Na žalost, smanjen je broj higijeničara, bolničara i anestetičar“, istakao je Milić.

On je podsetio da operacije vikendom zaposlenima nisu bile plaćene.

„Pošto rad vikendom nije bio plaćen dokazali su da postoje važnije stvari od novca, a to je briga za pacijenta“, nagalasio je Milić.

Milić je najavio da će Klinika za kardiohirurgiju i ubuduće raditi operacije vikendom bez finansijske naknade, ukoliko priliv pacijenata bude veći, kao i da se nada da će klinici biti obezbeđena nova oprema, ali i odobreno zapošljavanje novih stručnjaka kako bi proširili broj i vrstu usluga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.