Ko je odgovoran za rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici?

Grad Beograd nije učestvovao u rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici, rečeno je u gradskoj Službi za informisanje.

Grad Beograd, navode, ne poseduje informacije ko je učestvovao u rušenju, niti je bilo koja od nadležnih gradskih službi bila uključena na bilo koji način.

„Jedina saznanja koja Grad ima povodom tog slučaja su ona koja su pristigla putem prijave komunalnog nereda zbog šuta na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice, koju je anonimno lice uputilo Beokom servisu u ponedeljak u prepodnevnim časovima“, navodi se u odgovoru.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je ranije danas od Gradske uprave objavljivanje svih relevantnih informacija o rušenju dela Savamale, na prostoru koji se nalazi na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice.

Pozivajući se na informacije dobijene od građana, Poverenik tvrdi da je u noći 25. aprila tridesetak maskiranih ljudi sa „fantomkama“ i naoružani palicama, srušilo objekte koje, kako se navodi, koriste privatnici na površino od oko 1.000 kvadratnih metara.

Lalić o rušenju objekta Miksališta

Rušenje Prihvatnog centra za migrante, Miksališta, u Savamali počelo je danas nakon što je delegacija Grada Beograda pre dva dana obavestila tu organizaciju da u roku od 48 sati treba da se iseli, jer je na prostoru na kojem treba da bude građen Beograd na vodi.

Direktor „Mikser hausa“, u okviru kojeg radi Miksalište, Ivan Lalić kaže da nije sporna odluka o uklanjanju objekta, ali je, kaže, očekivao razumevanje i da im se omogući da se sa sporne lokacije isele do juna, kako bi imali vremena da pronađu novu.

Lalić je novinarima rekao da će Miksalište postupiti u skladu sa odlukom Grada.

On je istakao da u Mikser hausu veruju da Beograd mora biti multikulturan grad i tako se i ponašaju, a da odluku o kratkom roku koji im je dat shvata kao nevaspitanje.

Prema njegovim rečima, i izbeglice, kojih je u poslednje vreme dolazilo i do 300 dnevno, su zatečene vešću, ali će Miksalište u koordinaciji sa drugim organizacijama prebroditi trenutnu situaciju i pronaći rešenje za pomoć onima koji je u Miksalištu traže.

Lalić kaže da je Miksalište dobilo podršku Komesarijata za izbeglice, ali mu je lično žao što vlast nije prepoznala Miksalište kao tačku saradnje javnog i nevladinog sektora u vezi sa humanitarnim pitanjem.pomoći izbeglim licima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.