U trendu

Ko je ovde lud: Gorivo poskupelo, a prodaje se jeftinije

Ko je natočio gorivo pre prvomajskih praznika platio je više nego oni koji su u četvrtak tankovali svoje rezervoare iako je na skoro svim benzinskim pumpama u Srbiji gorivo poskupelo od jednog do sedam dinara po litru.

Međutim, gotovo svi lanci benzinskih pumpi nude „popuste i akcije“ kojima mame kupce i koji se kreću i do sedam dinara po litru.

Prema zvaničnim cenovnicima, gorivo je ponovo, po drugi put od sredine marta poskupelo, pa je tako u četvrtak evrodizel prodavan na većini pumpi po 157,50 dinara mada je, kao i ostali derivati ova cena nešto viša na benzinskim stanicama duž auto-puteva.

Benzin od 95 oktana prodavan je i po 148,50 dinara, najviše su poskupeli derivati sa aditivima takozvani super dizeli i super benzini koji kod svakog proizvođača imaju drugačiji naziv.

Prvo poskupljenje, sredinom marta je usledilo, zbog povećanja akciza koje je uvela država od dva dinara po litru benzina i dizela.

„To poskupljenje je ukalkulisano oko 17. marta“, kaže za Večernje novosti Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Drugo poskupljenje, koje je u proseku, takođe, negde oko dva dinara po litru je posledica usklađivanja sa rastom cena na svetskom tržištu jer je barel premašio 70 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.