U trendu

Koalicija NADA najavila pokretanje inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Koalicija Nacionalno-demokratska alternativa (NADA) saopštila je danas da će pokrenuti zvaničnu inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji je, kako navode, donet uprkos protivljenju stručne i akademske javnosti u Srbiji.

„Taj zakon krši Ustav Srbije, time što uvodi kategoriju ‘rod’, ali i zato što ograničava slobodu govora, kritičke reči i mišljenja. On praktično zabranjuje promovisanje tradicionalne porodice i odnosa žena i muškaraca i njime se daje osnova za još skandalozniji zakon o istopolnim zajednicama. Da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti neustavan, odlučio je pre tri godine Savet za zakonodavstvo Vlade Srbije. Danas je taj savet, u istom sastavu, promenio stav što jasno pokazuje da je ova odluka politička, a ne pravna“, ocenila je koalicija.

Oni su pozdravili najave da će i Odbor za jezička pitanja Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) ali i brojne druge organizacije podneti svoje zahteve za ocenu ustavnosti.

„Verujemo da će Ustavni sud prihvatiti našu inicijativu, postupiti u okviru svojih ovlašćenja i obustaviti primenu spornog Zakona“, naveli iz koalicije NADA, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 pokreta, stranaka, udruženja i grupa gradjana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.